„Măcelarul din Cecenia”, unul dintre cei mai cunoscuți generali ruși, spune că armata Rusiei a făcut greșeli în Ucraina. Câți ani ar putea dura războiul, potrivit acestuia

Foto: duma.gov.ru
Foto: duma.gov.ru
27 mai 2022, 14:12

„Cei care se așteptau să fim întâmpinați cu flori… Ei bine, aceasta este una dintre principalele greșeli pe care le-am resimțit foarte mult în primele cinci zile. Astăzi se pare că am depășit deja această componentă, dar mai sunt multe de făcut”, a spus el.

Șamanov a mai spus că, în opinia sa, „demilitarizarea” Ucrainei ar putea dura între cinci și zece ani.

Judecând după semnele indirecte, conducerea Federației Ruse a contat pe progresul rapid al „operațiunii speciale” din Ucraina și a subestimat potențialul de rezistență din partea ucrainenilor. În mod particular, unul dintre membrii Rosgvardia a spus că detașamentul său, care a intrat în Ucraina pe 24 februarie, avea sarcina de a proteja străzile și intersecțiile din Kiev. Forțele ruse nu au reușit niciodată să ajungă la Kiev.

Generalul Vladimir Șamanov este una dintre cele mai cunoscute figuri militare ale Rusiei, fiind unul dintre liderii armatei ruse în timpul războaielor din Cecenia. Organizațiile pentru drepturile omului susțin că Șamanov a fost implicat în ucideri în masă în rândul civililor și torturarea deținuților. Mulți îl numesc „Măcelarul din Cecenia”.

Ombudsmanul Ceceniei, Nurdi Nuhajiev, considerat un asociat al lui Ramzan Kadîrov, a spus că pentru ceceni numele lui Șamanov „stă lângă numele generalului Ermolov, care a distrus intenționat toată viața în Cecenia în drumul său sângeros”.

În august 2008, Șamanov a comandat forțele ruse în Abhazia în timpul războiului din 2008 din Osetia de Sud împotriva Georgiei. Șamanov a fost răsplătit în 2009 pentru acțiunile sale cu funcția de comandant al Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, el comandând ramura de elită a forțelor armate ruse până în 2016, când s-a retras din serviciul activ. În același an el a fost ales deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite