STUDIU | Măștile chirurgicale au cea mai mare eficiență în fața coronavirusului. Măștile din bumbac, eficiente în funcție de numărul de straturi și de plisare. Bandanele, protecție mult mai slabă

Mască de protecție
Mască de protecție
11 august 2020, 11:06

În cadrul experimentului publicat în revista Science Advances, cercetătorii de la Universitatea americană Duke au pus mai mulţi participanţi care purtau mască să vorbească într-o cutie obscură către o rază laser, în timp ce secvenţa era înregistrată cu o cameră video. Oamenii au repetat mesajul ”Stay healthy, people” (”Aveţi grijă de voi”, n.red.).

Numărul picăturilor de salivă şi al stropilor care au traversat raza laser a fost analizat cu ajutorul computerului.

Fără a fi vreo surpriză, măştile destinate personalului medical N95 (după norma americană, echivalentul a FFP2 în Europa) sunt cele mai eficiente, reducând transmiterea particulelor cu peste 99,9%, prin comparaţie cu o persoană care vorbeşte fără mască.

Urmează măştile medicale cu trei straturi, care reduc cu peste 90%, iar apoi măştile din polipropilenă şi bumbac/polipropilenă.

Pentru măştile din bumbac confecţionate manual, reducerea oscilează între 70% şi 90%, în funcţie de numărul de straturi şi de modalitatea de plisare.

Bandanele reţin particulele în proporţie de 50%.

Dintre cele 14 măşti testate, cea mai ineficientă s-a dovedit a fi un fular fin din polar, asemănător cu cel pe care îl utilizează alergătorii: ţesătura de acest tip a sporit de fapt numărul de particule expulzate, probabil pentru că materialul desparte picăturile mari în stropi mai mici.

Măştile medicale profesionale N95 echipate cu o valvă rotundă s-au dovedit mult mai ineficiente decât N95-urile fără valvă şi comparabile cu măştile din bumbac, întrucât valva ajută în special la evacuarea aerului expirat.

Autorităţile şi experţii nu recomandă însă utilizarea acestora, întrucât, deşi protejează purtătorul, ele propagă mult mai uşor aerul contaminat expirat de o persoană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite