Măști și cadouri pentru un summit UE cu adevărat extraordinar

Summit UE în vremea pandemiei
Summit UE în vremea pandemiei
17 iulie 2020, 17:56

Pentru a încălzi această ambianţă puţin stranie, cei 27 de şefi de stat şi de guvern, supervizaţi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut două aniversări de sărbătorit: cea a premierului portughez Antonio Costa (59 de ani) şi cea a cancelarului german Angela Merkel (66 de ani).

Omologii lor nu au uitat să le facă cadouri. Pentru Angela Merkel sticle de vin alb de Bourgogne de la Emmanuel Macron, ciocolată belgiană oferită de Charles Michel, un flacon de argint cu ulei de trandafiri de la premierul bulgar Boiko Borisov şi o traducere în germană a romanului „Eseu despre orbire” al câştigătorului premiului Nobel José Saramago, de la şeful guvernului din aceeaşi ţară, Antonio Costa.

În ceea ce-l priveşte pe austriacul Sebastian Kurz, el i-a oferit şefei guvernului federal german o „Sachertorte”, celebra prăjitură vieneză cu ciocolată.

Cancelarul i-a dat omologului său portughez o reproducere a unei hărţi din secolul al XVII-lea a Goa, fostă colonie portugheză de unde sunt originari strămoşii săi, şi catalogul unei expoziţii despre navigatorii portughezi, în timp ce Macron i-a făcut cadou un tablou.

Prim-ministrul portughez le-a făcut şi el câte un cadou fiecăruia dintre colegii săi, constând într-un kit Covid-19 personalizat cu măşti de diferite culori.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a venit cu sticle de vin spumant din pivniţa Marelui Ducat pentru Merkel şi Costa, fără a o uita pe premierul danez Mette Frederiksen, care tocmai s-a recăsătorit.

Niciun cadou din partea finlandezilor în schimb, care sunt prin poziţia lor apropiaţi de cele patru state aşa-zis „frugale” – Austria, Olanda, Suedia şi Danemarca.

Puţină fantezie în ceea ce priveşte măştile, în majoritate albe, albastre sau negre. Prim-ministrul Xavier Bettel purta o mască de protecţie brodată cu cuvântul „Moien” (Bună dimineaţa în luxemburgheză) în culorile naţionale (roşu-alb-albastru).

O mască prost aşezată i-a adus premierului bulgar Boiko Borisov un mic gest de atenţionare din partea cancelarului german, care a arătat cu degetul spre nasul interlocutorului său, care ieşea din mască.

Pentru acest prim summit în persoană de aproape 5 luni, delegaţiile au fost limitate la 5 persoane, faţă de 20 înainte, iar gesturile de salut cu cotul au fost la ordinea zilei.

Mai mulţi lideri din statele din Est, printre care ungurul Viktor Orban şi cehul Andrej Babis, au încălcat totuşi regulile, neezitând să-şi strângă mâna.

Marea sală unde se desfăşoară Consiliul European a  fost dezinfectată complet, iar masa şi scaunele au fost mutate de personal cu mănuşi din latex.

Distanţa între fiecare doi lideri a fost măsurată pentru a respecta un ecart de circa doi metri. Geamurile au fost pulverizate cu dezinfectant, iar ecranele curăţate. La fel ca şi kiturile care conţin căştile pentru traducere, ale căror săculeţi individuali poartă menţiunea „clean and safe”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite