Mașină furată, în patrimoniul Autorității pentru Digitalizare. A fost confiscată la granița dintre România și Republica Moldova. La volan era chiar șeful ADR. Reacția ANAF

21 decembrie 2022, 18:10

Mașina confiscată la granița dintre România și Republica Moldova figurează în patrimoniul Autorității pentru Digitalizare din 2020, pe baza unui proces verbal de predare-primire încheiat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Ministerul a primit mașina în 2017 cu titlul gratuit de la ANAF.

Agenția poate da altor instituții ale statului pentru a fi folosite autoturisme sau alte bunuri confiscate ori obținute în urma executărilor silite. Într-un raspuns pentru Stirile TVR, ANAF precizează că nu se cunosc motivele pentru care autoturismul este înregistrat în sistemele din afara țării ca fiind furat.

Pe 12 decembrie, cu autoturismul problemă se deplasa chiar Dragoș Cristian Vlad, șeful Agenției pentru Digitalizare, care mergea la Chișinău pentru o vizită de lucru.

Poliţia de Frontieră confirmă că a fost reţinută maşina persoanei în cauză, conform sarcinii Interpol. La notificarea noastră că este o alertă de căutare internaţională, pusă de către autorităţile italiene, cetăţeanul personal a prezentat autoturismul Poliţiei de Frontieră. În prezent, maşina este indisponibilizată pe teritoriul inspectoratului, până la clarificarea situaţiei şi luarea unei decizii”, ne-a declarat Raisa Novițchi, ofițer de presă, Poliția de Frontieră Moldova.

Reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României susțin că ”Din anul 2010, autovehiculul a fost înmatriculat de mai multe ori în România, fiind preluat de către ADR în luna mai a anului 2020 și folosit ca mașină de serviciu până în prezent. ADR, al patrulea posesor instituțional al mașinii, nu avea cunoștință despre faptul că autoturismul figurează într-o bază de date internațională a instituțiilor de ordine publică.”

Și la întrebarea de ce de atâția ani nimeni nu a avut habar că autovehiculul e căutat de poliția italiană, tot ADR răspunde că de vină este lipsa de digitalizare suficientă și inexistența unui sistem care să permită interconectarea bazelor de date gestionate de statul român cu cele ale statelor membre UE.

Conform surselor judiciare, în această perioadă aglomerată Poliția de Frontieră Română face verificări sumare pentru a nu îngreuna traficul din zona de graniță. În același timp, conform legislației UE, cetățenilor Uniunii li se pot cere doar documentele de identitate, fără a fi nevoie de alte verificări.

Răspunsul Agenției Naționale de Administrare Fiscală

Miercuri seara, ANAF a trimis răspunsul la solicitarea Știrlor TVR, pe care îl redăm integral

Ca urmare a solicitării dumneavoastră telefonice, din data de 21.12.2022, referitoare la un autoturism care ar fi fost depistat în trafic în Republica Moldova și care ar fi fost în gestiunea ANAF, vă comunicăm următoarele:

ANAF, prin Direcția Executări Silite Cazuri Speciale, duce la îndeplinire măsurile asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită în cazurile speciale de executare silită care fac obiectul hotărârilor judecătorești pronunțate în materie penală, precum și în alte cazuri stabilite prin ordin al președintelui ANAF, respectiv de valorificare a bunurilor sechestrate și/sau confiscate în materie penală, precum și a celor confiscate în materie civilă, prin modalitățile prevăzute de lege, inclusiv de coordonare și monitorizare a modalităților de executare silită și valorificare.

Direcţia operativă de valorificare bunuri confiscate (D.O.V.B.C.) din cadrul D.G.E.S.C.S. are atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, atât în materie penală, cât şi în materie civilă, în condiţiile O.G. nr. 14/2007 privind reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În sensul prevederilor art. 2 lit. a) din O.G. nr. 14/2007, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin organ de valorificare se înţelege D.O.V.B.C. din cadrul D.G.E.S.C.S., prin structurile sale teritoriale cu atribuţii de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

Prin sentința penală nr. 2253/27.02.2018 pronunțată de Tribunalul București – Secția I Penală în dosarul 16475/3/2017, definitivă prin Decizia Penală nr. 58/07.02.2018 a Curții de Apel București a fost dispusă confiscarea autoturismului marca Audi A5.

În data de 11.04.2017 autoturismul a fost predat către organul de valorificare competent, acesta urmând procedura de valorificare prevăzută de O.G. nr. 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, și H.G. nr. 731/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.G. nr. 14/2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La data de 27.11.2018 autoturismul a fost transmis către Ministerul Finanțelor Publice – Direcția generală de legislație și reglementare în domeniul activelor statului în vederea atribuirii cu titlu gratuit. Urmare convocării Comisiei Interministeriale constituite la nivelul Secretariatului General al Guvernului, acesta a fost atribuit cu titlu gratuit către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și predat în data de 27.02.2019.

La nivelul ANAF nu sunt cunoscute motivele pentru care autoturismul este înregistrat în sistemele din afara țării ca fiind furat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite