Măștile de protecție devin obligatorii în transportul public, după 15 mai

5 mai 2020, 19:41

Relaxarea restricțiilor, anunțată pentru 15 mai, va veni mai mult ca sigur și cu creșterea numărului de călători în mijloacele de transport în comun. Iar asta stârnește îngrijorare, pentru că prezența multor oameni într-un spațiu închis crește considerabil riscul de infectare.

Ca să evite un astfel de scenariu negru, autoritățile au anunțat deja primele măsuri. În Capitală, de exemplu, accesul în autobuze se va face doar pe ușa din față a autovehiculelor.

În mijloacele de transport în comun, numărul permis de călători va fi egal cu cel al locurilor pe scaune. De asemenea va fi permis un singur rând în picioare cu menținerea distanței de 1,5 metri între cetățeni.

Polițiștii locali și controlorii se vor asigura că toate aceste măsuri sunt respectate. Mai complicat va fi însă la metrou, mijloc de transport folosit înainte de pandemie de sute de mii de oameni, zilnic. Specialiștii caută deja cele mai bune variante pentru ca aceste călătorii cu metrou să fie pe cât de rapide, pe atât de sigure, în vreme de pandemie.

Și în alte orașe mari sunt pregătite măsuri speciale. La Iași, primarul Mihai Chirică a anunțat că pentru persoanele în vârstă se caută soluții speciale și că vor există restricții privind numărul de persoane în autobuze și tramvaie.

Toți pensionarii ar urma să aibă mijloace de transport dedicate. Se analizează doar dacă va fi pe tot parcursul zilei sau la anumite repere orare.

Și la Timișoara, autoritățile locale se pregătesc să întâmpine relaxarea de după 15 mai cu măsuri concrete în privința transportului public. Mai ales că se vor întoarce la lucru 30% dintre angajații care, începând cu data de 1 aprilie, au fost trimiși în șomaj tehnic.

Autoritățile cer călătorilor să poarte măști și mănuși pentru a evita îmbolnăvirile. Și să aștepte următorul mijloc de transport în comun dacă este aglomerat cel care a venit în stație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă