Mașinile parcate neregulamentar pe trotuare ar putea fi ridicate. Proiectul legislativ a primit aviz pozitiv

14 septembrie 2022, 22:03

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: Ne aflăm pe o stradă din Sectorul 5, unde ambele trotuare sunt blocate de mașinile parcate neregulamentar. Pietonii au o singură soluţie: să meargă pe partea carosabilă.

E destul de periculos pentru că există niște curbe și șoferii nu au vizibilitate și noi, ca pietoni, trebuie să fim foarte atenți.

Ce pot să va spun? Ar trebui ridicate, după părerea mea.

Iar pentru ca acest lucru să se întâmple era nevoie ca legea să fie modificată.

Potrivit unei propuneri legislative care a primit aviz pozitiv în Comisia Specială pentru Legile Justiţiei, maşinile care vor parca pe trotuare vor putea fi ridicate, iar şoferii nu se vor alege doar cu amenzi, ca până acum.

Cătălin Drulă, deputat USR, iniţiatorul propunerii legislative: Este un proiect care corectează o problemă din Codul Rutier pe care au reclamat-o primari de toate culorile politice, respectiv că pe prevederea actuală nu se poate dispune ridicarea unei maşini parcate ilegal, să zicem pe un trotuar, pe un spaţiu verde, la accesul într-un spital.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: Primarul și primăria, Poliţia Locală sunt cei care pot judeca la fața locului dacă se impun astfel de măsuri.

Problema este că cele mai multe primării nu dispun de resursele necesare pentru a ridica mașini.

Irina Zamfirescu, specialist în mobilitate urbană: Mă tem că fără o politică de parcări la nivel de oraş, fără o strategie de parcări, nu o să producă efectele pe care această măsură le-a vizat, adică eliberarea trotuarelor.

Mihai Zlat, vicepreşedinte, SNPPC: În prezent, nu există suficiente locuri de parcare. Pe de altă parte, este o inițiativă bună pentru pietonii care nu pot circula pe trotuare. Venim cu o atribuţie în plus pentru angajaţii Poliţiei Române, care vor fi nevoiți să desfășoare noi activităţi suplimentare.

Pentru a putea produce efecte, iniţiativa legislativă trebuie să fie votată în Parlament și apoi promulgată de către Preşedintele României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite