Mașinile omologate în Europa după 31 martie vor suna singure la 112

1 aprilie 2018, 20:16

În cazul unui accident grav, noul sistem denumit „eCall” va alerta automat serviciul de urgență 112. Salvatoarii vor ști exact locul în care s-a produs accidentul. Astfel, timpul de intervenție al echipelor de salvare, pompieri și poliție va fi redus la jumătate, estimează experții.

În România, unii producătorii auto au încheiat deja parteneriate cu Serviciul de Telecomunicații Speciale – operatorul serviciului unic de urgență.  Sunt mașini care apelează serviciul 112 în caz de accident. Dar nu în orice condiții. Numai dacă șoferul a avut conectat telefonul mobil la sistemul bluetooth al mașinii.

Alte modele sună singure la call-centerul producătorului în caz de urgență, după declașarea airbag-urilor. De acolo, apelul este redirecționat la 112.

Noul serviciu ar putea salva mai multe vieți, în condițiile în care peste 25.000 de persoane au murit și alte peste 135.000 au fost rănite în Europa în urma accidentelor auto, în 2016. În România, numărul morților în accidentele rutiere este dublu față de media UE .

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite