Mașinile electrice sunt o soluție foarte bună pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. În ultimii ani, vânzările au prins avânt, şi cu ajutorul statului. Ecobonusul de 10 mii de euro acordat prin programul Rabla Plus a adus prețurile către un nivel mai accesibil.
Numai de la începutul anului şi până acum, în România s-au cumpărat cam 3 mii de maşini ecologice. Ba chiar, în Cluj, Poliţia foloseşte maşini electrice iar unele primării vor să introducă transportul în comun în varianta ecologică.
Cumpărarea unei maşini electrice vine cu avantaje şi dezavantaje, asta e clar. Încărcarea este ieftină. Poţi avea o baterie plină cu preţul a doi litri de benzină. Sau chiar gratis. Dar durează! Chiar şi câteva ore bune, în funcţie de staţie.
Ceea ce ne aduce la următorul punct dureros, generat de o situaţie absurdă: Infrastructura. proprietarii multor modele reuşesc cu greu să parcurgă distanţa între două oraşe, sau să ajungă din Capitală la mare sau munte. Şi sunt mari zone din ţară total neacoperite cu staţii de încărcare.
Mai exact, noi avem mai puţin de 200, în timp ce Franţa şi Germania au câte 25 de mii fiecare, iar Olanda, o ţară de șase ori mai mică decât a noastră, a depăşit 35 de mii de staţii.