Mașinile Diesel, alungate din vest, bune la noi. 70% din maşinile vechi înmatriculate anul acesta sunt pe motorină

24 octombrie 2017, 21:45

Piaţa auto din România dezvoltă un paradox: maşinile Diesel care nu mai sunt căutate în vestul Europei sunt tot mai dorite la noi. Dealerii cu experienţă ştiu cel mai bine trendul.

„Din păcate, piaţa din România este un pic învechită şi din punct de vedere al mentalităţii. Clienţii vor consum mic, nu se gândesc absolut deloc la efectele secundare”, subliniază Bogdan Penciu, dealer auto.

Bogdan are experienţă de peste 10 ani în comerţul cu maşini. Acum, 7 din 10 autoturisme pe care le vinde sunt Diesel la mâna a doua, cu un nivel ridicat al poluării.

„Vest-europenii sunt mult mai atenţi la problemele de mediu şi ponderea vânzărilor Diesel în Europa a scăzut sub 50%”, subliniază Alexandru Gugoaşă, project manager la un portal auto.

De la începutul anului, după eliminarea timbrului de mediu, în România au fost înmatriculate peste 450.000 de autoturisme, dintre care aproape 70% sunt Diesel.

Au apărut influenţe şi pe piaţa carburanţilor.

Motorina este în prezent mai scumpă decât benzina, în medie, cu 10 bani. O explicaţie poate fi că numărul maşinilor Diesel continuă să crească, iar cererea pentru acest combustibil este tot mai mare„, arată Cătălin Deacu, jurnalist Ştirile TVR.

Multe state europene au anunţat deja măsuri pentru a descuraja folosirea maşinilor poluante. Londra a introdus o taxă zilnică de 10 lire pentru autoturismele mai vechi de 10 ani.

Parisul vrea restricţii drastice. Mihaela Antoche, corespondent TVR în Franța: „Din 2024, motoarele Diesel nu vor mai putea circula, iar din anul 2030 nici cele care folosesc benzină. Se oferă subvenţii pentru cei care vor să îşi cumpere maşini electrice”.

Între timp, în România, dealerii fac oferte avantajoase pentru vânzarea maşinilor Diesel noi care nu mai sunt la mare căutare în Europa.

Peste jumătate din autoturismele noi înmatriculate anul acesta sunt pe motorină.

UE a anunţat că va interzice utilizarea vehiculelor pe motorină şi benzină în oraşe în 2050.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite