Mașina unui cabanier din Munții Bucegi a fost distrusă de un urs

2 mai 2023, 20:23

Autoturismul distrus a fost lăsat pe drumul forestier care duce spre cabana Mălăiești și aparține cabanierului acesteia. În mașină nu era mâncare, iar proprietarul spune că cel mai probabil, animalul s-a jucat.

prin telefon, ADAM MĂLĂIŢĂ – cabanier: Mașina este devastată. Oglinzi rupte, capotă strâmbă. El și-a văzut reflexia în oglinzi, în parbriz şi se joacă, sunt puiandri. La noi în zona noastră sunt cel puțin 10-12 urși. O zonă unde altădată era maximum un urs.

Potrivit datelor oficiale furnizate de către Ministerul Mediului, populația de urs din România este foarte mare. Populaţia de urs din România este estimată la 8.093 de exemplare, iar cele mai mari efective sunt înregistrate în Mureş, Harghita, Neamţ, Covasna, Braşov şi Buzău.

Grav este că între anii 2016-2021, urşii au omorât 14 oameni şi au rănit 158, iar între anii 2012-2021, au fost înregistrate în jur de 3.000 de atacuri asupra animalelor domestice. Reprezentanții asociațiilor de vânătoare susțin că urșii s-au înmulţit foarte mult de când a fost oprită vânătoarea lor.

RADU GHIDĂU, Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti: Numărul de exemplare de urs este de peste 8.000 de exemplare la ora actuală, în România. Cota de extracţie este absolut infimă. Este undeva la 40 de exemplare, cu o procedură extrem de greoaie care implică un aviz din partea ministerului Mediului şi vă dau exemplu comparativ, Suedia este o ţară care are dublu ca suprafaţă de teren faţă de România, dublu ca suprafaţă de pădure, are 3.000 de exemplare şi o cotă între 14 şi 20% de extracţie a ursului, iar procedura de extracţie este cu un telefon la Poliţie, nu implică absolut niciun document.

Nu de aceeaşi părere sunt şi activiştii care se ocupă de protecţia animalelor. Aceştia susțin că omul este de vină pentru că a invadat habitatul urşilor. Activiştii acuză şi vânătorii care nu mai au interes să hrănească animalele.

prin telefon, CRISTINA LAPIS – PREŞEDINTE, ASOCIAŢIA „MILIOANE DE PRIETENI”: Fondurile de vânătoare întreţineau urşii, le dădeau de mâncare pe fondurile lor de vânătoare, din vânătoarea care le aducea venituri. Acum fiind interzisă vânătoarea, nu mai au fonduri, nu mai au nici interes să le dea de mâncare urşilor şi atunci urşii de duc şi îşi caută mâncare. Urşii nu vin în oraş sau la mall pentru că vor să ne vadă pe noi oamenii. Ei sunt în căutare de mâncare. S-au înregistrat atacuri pentru că şi oamenii sunt needucaţi şi inconştienţi şi vor să îşi facă selfie cu ursul care e pe marginea drumului, dar multe atacuri s-au înregistrat în zonele de pădure.

Populația de urs din România reprezintă aproximativ 40% din cea europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă