Mașina rulată, mai scumpă decât cea nouă. În octombrie, înmatriculările de autoturisme noi au scăzut

2 noiembrie 2021, 20:47

În octombrie, au fost înmatriculate peste 11.000 de autovehicule noi, cu aproape 20% mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, peste 9.600 au fost autoturisme, iar diferența, autocare și alte tipuri de vehicule comerciale.

Prețurile mai mari și timpul lung de așteptare i-au făcut pe șoferi să se orienteze către mașinile la mâna a doua.

În luna octombrie, în România, au fost înmatriculate peste 33.000 de autoturisme rulate. Numărul lor e de peste trei ori mai mare decât cel al autoturismelor noi, arată cele mai recente statistici oficiale.

Producătorii auto reclamă costuri mai mari de producție, odată cu scumpirea utilităților și a materiilor prime. Din acest motiv, unele modele de autoturisme noi sunt mai scumpe decât în toamna trecută.

Și durata de livrare a crescut din cauza lipsei microcipurilor. Pentru unele modele, timpul de așteptare variază acum între trei și zece luni.

Adrian Sandu, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România: Acest lucru se întâmplă peste tot în Europa şi peste tot în lume. Toţi producătorii de vehicule au anunţat că au probleme cu livrările de componente electronice. Spre 15% şi 25% din totalul vehiculelor nu vor fi fabricate.

Mulți șoferi care voiau să cumpere o mașină nouă s-au reorientat către cele rulate, cu puțini kilometri. Cum cererea e mare, dealerii susțin că în unele situații un autoturism second hand se vinde chiar mai scump decât unul nou, chiar dacă este același model.

Bogdan Penciu, dealer auto: Clienții care nu mai vor să aștepte un an de zile optează pentru o mașină second 2020. Iar prețul într-adevăr ajunge să fie cam cu 10%-15% mai mare decât oferta dealerului din showroom, de nou.

În primele zece luni ale anului, înmatriculările de autoturisme rulate au crescut cu 8% față de perioada similară din 2020. În cazul celor noi, creșterea a fost de numai 0.8%, mai arată datele statistice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă