M. Vulpe: Legea graţierii pedepselor cu suspendare nu ar avea niciun efect asupra supraaglomerarii penitenciarelor

22 februarie 2017, 15:42

„După părerea mea, nu are niciun efect privind supraaglomerarea din penitenciare. Ar trebui să vedeți sau să întrebați pe cei care au inițiat care este logica, nu mă pronunț, dar privind supraaglomerarea din penitenciare clar că nu are efect, pentru că oamenii cu pedepse suspendate sunt deja liberi, nu sunt în penitenciar”, a afirmat Vulpe, miercuri, într-o conferință de presă la finalul prezentării bilanțului ANP pe anul 2016.

El nu a dorit să se pronunțe asupra necesității elaborării unei astfel de măsuri.

„Nu știu dacă este necesară (o astfel de măsură — n.r.), pentru că nu am inițiat-o eu, n-am citit, n-am participat, n-am dezbătut nimic în sensul acesta. Eu mă pot exprima numai despre situația din penitenciare și nu despre legislație. Doar o aplic atunci când aceasta va fi adoptată”, a mai spus Vulpe.

Întrebat despre proiectul privind grațierea, care se află în Parlament, șeful ANP a afirmat că nu ar rezolva în totalitate problema supraaglomerării din penitenciare.

„Proiectul de lege (privind grațierea — n.r.) așa cum este el acum în Parlament (…) ar trebui ca toți deținuții, cei 27.500, să fie analizați individual de o comisie, în funcție de pedeapsă și de dosarul lor. Din păcate, evidențele pe care noi le avem, electronice, nu pot defalca ceea ce poate face omul. (…) Dar pe statisticile pe care noi le avem, nu rezolvă în totalitate problema, (…) 8.500 de persoane nu se pot elibera din penitenciare”, a declarat Marius Vulpe. El a admis că există supraaglomerare în penitenciare, dar a subliniat că nu ANP a inițiat proiectul privind grațierea anumitor pedepse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite