Lynne Tracy, noua ambasadoare a SUA la Moscova, pledează pentru dialog. Întrevedere cu viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov

Noua ambasadoare a SUA în Rusia, Lynne Tracy, a pledat luni pentru dialog cu Kremlinul, în pofida "tensiunii fără precedent" între Washington şi Moscova, transmite agenţia EFE.

30 Ianuarie 2023, 19:13 (actualizat 30 Ianuarie 2023, 19:27) Știrile TVR |
Lynne Tracy / FOTO: Shutterstock

"Ambasadoarea Tracy acordă o atenţie specială menţinerii dialogului între capitalele ţărilor noastre într-o perioadă de tensiuni fără precedent", a scris Ambasada SUA pe canalul său de Telegram.

Noua şefă a misiunii diplomatice americane îşi va axa activitatea de asemenea asupra cetăţenilor americani aflaţi în detenţie în Rusia şi asupra promovării legăturilor între popoarele rus şi american, se mai arată în acelaşi mesaj.

Lynne Tracy a fost primită luni la sediul Ministerului rus de Externe de viceministrul de externe rus Serghei Riabkov, căruia i-a înmânat copiile scrisorilor de acreditare. Tracy a rămas la sediul MAE rus circa o jumătate de oră şi la plecare nu a făcut declaraţii de presă.

"Şefei misiunii diplomatice americane i s-a indicat că actuala direcţie a Washingtonului de confruntare este contraproductivă şi va conduce în mod inevitabil la consecinţe negative", a semnalat la rândul său MAE rus într-un comunicat.

Serghei Riabkov şi Lynne Tracy au abordat stadiul relaţiilor bilaterale, "care în ultima perioadă s-au agravat în mod dramatic din vina Washingtonului", notează MAE rus în textul difuzat.

"Partea rusă speră că ambasadoarea SUA va respecta strict în activităţile sale legislaţia rusă, va respecta normele şi uzanţele diplomatice şi va rămâne fidelă principiului neingerinţei în afacerile interne ale ţării în care se află", adaugă Ministerul rus de Externe.

În apropierea sediului acestuia mai mulţi tineri pro-Kremlin au protestat împotriva politicii SUA, în timp ce noua ambasadoare americană era primită de viceministrul rus de externe, care declarase mai devreme că nu are sens ca Moscova să discute cu Kievul sau cu "păpuşarii" acestuia în condiţiile în care Washingtonul şi partenerii săi au decis să ofere Ucrainei tancuri şi vehicule blindate.

Lynne Tracy, vorbitoare de limba rusă, este prima femeie care ocupă postul de ambasador al SUA în Rusia şi îi succede lui John Sullivan, care şi-a încheiat misiunea în septembrie anul trecut după ce a fost trei ani la post la Moscova.

Lynne Tracy a fost anterior ambasadoare a SUA în Armenia.

Diplomată de carieră, Lynne Tracy a fost de asemenea numărul doi al ambasadei SUA la Moscova între anii 2014 şi 2017 şi a ocupat o poziţie similară la ambasada din Turkmenistan. A mai lucrat la ambasadele SUA din Pakistan, Kârgâzstan şi Kazahstan. Printre funcţiile deţinute în cadrul Departamentului de Stat al SUA se numără cea de consilier superior pentru Rusia şi subsecretar de stat adjunct pentru Asia Centrală.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI