Lupta UE pentru siguranța datelor personale, într-o eră a rețelelor sociale

Lupta UE pentru siguranța datelor personale într-o eră a rețelelor sociale
Lupta UE pentru siguranța datelor personale într-o eră a rețelelor sociale
24 mai 2023, 14:48

Compania Meta, care deține și Facebook, a primit în urmă cu câteva zile o amendă record de 1,2 miliarde de euro din partea autorităților din Irlanda. Asta pentru că firma a încălcat regulile referitoare la confidențialitate, din cauză că trimite datele utilizatorilor europeni peste Atlantic, în Statele Unite, iar americanii nu au oferit suficiente asigurări că păstrează datele în siguranță. După un proces de aproape un deceniu, luni, Dublin a decis oficial că Meta nu mai poate folosi așa-numitele clauze contractuale standard sau instrumente juridice complexe care permit companiilor să mute datele UE în SUA, până când Washingtonul nu îmbunătățește verificările legale pentru a proteja datele europenilor. Gigantul rețelelor de socializare face apel la această decizie și are termen până în octombrie să respecte ordinul.

În ciuda sancțiunii date Meta, toată lumea recunoaște acum faptul că eforturile Europei de a stabili standarde de confidențialitate au deficiențe majore, cu entități care se luptă continuu pentru cine are ultimul cuvânt cu privire la modul în care Meta, Google, TikTok și alte firme tehnologice accesează datele europenilor.

Autoritatea de reglementare irlandeză, care a amendat Meta, a declarat că nu este de acord cu măsura, doar că a fost forțată să o ia de partenerii europeni, după ce decizia inițială a Dublinului a fost contestată de alte patru autorități de reglementare a confidențialității.

De punctat că poate da amenzi doar autoritatea de reglementare din statul unde are sediul legal compania care a încălcat regulile. Așa se face că Irlanda și Luxemburg sunt de fapt țările care au cea mai mare putere de a sancționa derapajele de la regulamentele referitoare la confidențialitatea datelor. Asta pentru că cele mai multe companii din domeniul tehnologiei au sediul acolo, întrucât impozitele sunt mai mici.

„GDPR a dat autorităților aceste puteri vaste pentru o aplicare foarte serioasă, dar apoi, în practică, vedem că puterile nu sunt de fapt folosite de autorități”, a declarat Max Schrems, activistul austriac pentru confidențialitate al cărui caz vechi de un deceniu împotriva Facebook a dus la amenda record de luni.

Dacă alte autorități de supraveghere din alte state europene nu sunt de acord cu decizia luată de una dintre ele, se aplică un mecanism destul de opac pentru a se ajunge la un consens. După cinci ani de lupte interioare, unele dintre autoritățile de confidențialitate ale Uniunii Europene sunt acum în război deschis între ele.

În discuțiile interne publicate luni, alți agenți europeni au mustrat Dublinul pentru că nu a intervenit suficient de dur împotriva încălcărilor de confidențialitate ale Meta, forțând Irlanda să impună o amendă. Agențiile franceze, germane, spaniole și austriece și-au criticat, de asemenea, omologii irlandezi pentru că nu au cerut gigantului rețelelor de socializare să ștergă toate datele europenilor expediate în SUA prin așa-numitele clauze contractuale standard.

Legea referitoare la protecția datelor cu caracter personal a intrat în vigoare pe 25 mai 2018. Noile reglementări au obligat companiile din toate domeniile, de la giganți din tehnologie, până la lanțurile hoteliere și companiile de telefonie mobilă, să înăsprească politicile de confidențialitate. Dacă nu se conformează, amenda se ridică la până la 4% din cifra de afaceri anuală.

Bruxelles și Washington sunt în negocieri finale pentru un nou pact transatlantic referitor la date, care ar urma să ofere o structură juridică alternativă pentru ca transferurile de date între cele două continente să continue. Iar Comisia Europeană pregătește o nouă lege vara aceasta, pentru a îmbunătăți cooperarea în conflictele transfrontaliere privind aplicarea legii.

Sursa: Politico

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite