Luptă strânsă în Italia, la alegerile parlamentare de duminică

3 martie 2018, 13:35

Mișcarea 5 Stele, formațiune anti-sistem, care promite un alt mod de a face politică prin eliminarea corupției și a nepotismului, conduce în sondaje.

Ar urma să obțină în jur de 30% din voturi. Insuficient! Pentru a guverna are nevoie de 41 de procente și nimeni nu dorește să se alieze cu cei de la „5 stele”.

Luigi Di Maio, lider „Mişcarea 5 stele”: „În 2013 am intrat în Parlament ca forţă de opoziţie. Acum, etapa opoziţiei s-a încheiat. Începe perioada guvernării”.

Forza Italia, condusă de Silvio Berlusconi, revenit în prim plan deși nu poate fi premier pentru că e condamnat penal, e creditată cu 17 procente. Împreuna cu aliații – Liga Nordului și Fratelli d’Italia, partid de extremă dreapta – ar putea obține în jur de 37% din fotoliile viitorului Parlament.

Campania acestui trio a fost construită pe ideea pericolului pe care îl reprezintă refugiații și ceea ce ei numesc „invazia musulmană”.

Matteo Salvini, lider Liga Nordului: „Respect pe toată lumea. Dar nu vrem în Italia o religie în care femeile au mai puţine drepturi decât bărbaţii. Nu vrem în Italia moschei unde se propăvăduieşte ura!”.

După 5 ani de guvernare, stânga italiană e uzată. Partidul Democratic al lui Matteo Renzi ar urma să obțină maximum 20%, iar aliații săi de stânga și stânga extremă sunt insignifianți.

Votul de duminică provoacă îngrijorări la Bruxelles, pentru că un rezultat fără un învingător clar înseamnă o lungă perioadă de negocieri pentru formarea guvernului sau chiar un nou scrutin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite