EXCLUSIV. Lupta pentru fiecare respirație în mijlocul focarului de Covid-19. O echipă a TVR a filmat în, probabil, cea mai încercată secție de terapie intensivă din țară

17 aprilie 2020, 17:50

La două săptămâni după ce militarii au preluat conducerea, în spital sunt internați și tratați în jur de 600 de bolnavi de Covid-19. Câteva zeci sunt în stare gravă, la ATI, iar medicii și asistenții luptă pentru fiecare respirație a acestora. O echipă a TVR a filmat în, probabil, cea mai încercată secție de terapie intensivă din țară. Un reportaj exclusiv de Adelin Petrișor și Mihai Florea. Atenție, urmează imagini și informații cu un puternic impact emoțional!

La începutul lunii, Spitalul Județean din Suceava era supranumit „Bomba cu Covid a României”. Cifrele dau și acum fiori. În Suceava au fost diagnosticate în jur de 2000 de cazuri de Covid-19, aproximativ un sfert din cele din România. Peste 460 de cadre medicale de aici au fost infectate cu noul coronavirus, iar asta înseamnă aproape jumătate din cifra de la nivel național.

Se duce cea mai grea bătălie: sunt 43 de paturi, 35 cu venitalatoare. Decomandată nu sunt ocupate toate. În stare gravă sunt 26 de oameni din care 12 sunt intubați).

10 medici (7 din Suceava și 3 de la Spitalul militar Cluj și cel oncologic din Iași) și în jur de 60 de asistente, infirmiere și brancardieri lucrează aici în ture de câte 8 ore. Misiunea lor e îngreunată de combinezonele de protecție, însă e singura posibilitate de a încerca să stai departe de un virus extrem de contagios.

Spitalul Suceava este un loc în care se moare mult în ultima vreme. Ieri, aici s-au înregistrat 5 decese. Nu a fost însă cea mai rea zi, spun cei de aici, au avut și mai mulți morți. Singura bucurie a medicilor și asistentelor este că acum numărul celor vindecați este mai mare decât al celor care au pierdut lupta: 12 la 5.

Doi dintre pacienți sunt întorși pe burtă, pentru că, spun medicii, așa se ventilează mai bine. Procedura de întoarcere e extrem de complicată și la ea partcipa 8 cadre medicale. Când am ajuns noi în secția ATI, unul dintre pacienți tocmai pierduse lupta.

Spitalul Suceava are acum două circuite: unul pentru Covid-19, cu câteva sute de bolnavi, și unul pentru cei bolnavi, dar neinfectați, în acea zonă a spitalului fiind doar câteva zeci se oameni.

Medicii au făcut eforturi și în zona verde a spitalului, cea fară Covid-19, unde se nasc în continuare copii.

La două săptămâni de la venirea conducerii militare, spitalul din Suceava este pe linia de plutire. Cea mai mare problemă o reprezintă lipsa oamenilor. Mulți dintre cei infectați au revenit la muncă, însă ar mai trebui să se întoarcă o sută sau două de oameni. O pot face abia după două teste negative consecutive. Directorul militar al spitalului spune însă că în două săptămâni a avut pe masă 150 de cereri de concediu, pensionare sau demisii.

Printre paturile de la ATI, medicii și asistentele desprinși parcă dintr-un film SF nu au timp să se gândească la marea sărbătoare religioasă de peste două zile. Știu că maximul crizei nu a fost atins și sunt conștienți că pacienți în stare gravă vor continua să vina. Iar ei se vor bate pentru fiecare respirație a acestora, așa cum au făcut-o și până acum.

În ciuda tuturor măsurilor de protecție, în spitalul de urgență pericolul infectării există, mai ales la Terapie Intensivă. Periculoase sunt procedurile de legare sau dezlegare de la ventilator a pacientului. Săptămână aceasta, un căpitan medic ATI a fost descoperit pozitiv la Covid-19.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite