Lupii ar putea fi aduși să vâneze șacalii care atacă turmele de oi și capre din Dobrogea

Lupul ar putea fi soluția pentru numărul crescând de șacali care nu ezită să atace, la lumina zilei, turmele de oi și capre. Cu consultarea experților și comunităților locale din zonă, administrația Parcului Național Munţii Măcinului ia în calcul relocarea unei haite de 5-6 lupi pentru controlul populației de șacal auriu. Dar și de exemplare de cerb carpatin și lopătar, pentru a asigura necesarul de hrană în sălbăticie.

28 Ianuarie 2023, 19:39 (actualizat 28 Ianuarie 2023, 19:48) Știrile TVR |

Atacurile șacalilor au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Prezent inițial în Dobrogea de Sud, șacalul a profitat de campania comunistă de exterminare a lupului din zonele de câmpie și din Delta Dunării. A ajuns astfel să ocupe rolul lupului în lanțul trofic din aceste regiuni. Numărul șacalilor a crescut de 7 ori în ultimii 15 ani. Acum ei pot fi regăsiți din Banat până în Moldova. Specialiștii  de la administrația Parcului Național Munții Măcinului (APNMM) au propus un proiect pilot de reducere naturală a numărului de șacali, prin realocarea în acest parc de a 5-6 lupi din Munții Vrancei.

VIOREL ROŞCA, director Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului: Soluţia este de a reface lanţul trofic. Nişa ecologică trebuie să cuprindă din nou, acolo unde istoric a existat, ca specie-umbrelă, lupul. Simpla prezenţă a unei haite de lupi inhibă în special în perioada de împerechere şi reproducere hormonal activitatea şi comportamentul de la împerechere al femelelor de şacal, astfel încât femela de şacal nu va mai face şase, chiar uneori nouă pui, ci doi sau poate niciunul. Ne-am gândit că, odată cu reintroducerea lupului, să îmbogăţim populaţia de cervide. Cerbul carpatin este prezent în Dobrogea, căpriorul, să reintroducem lopătarul, astfel încât lupul să găsească un paradis în ceea ce priveşte hrana, adăpostul şi reproducerea.

Deocamdată, se va face un studiu, pe o durată de doi ani. Specialiștii promit că nu se va merge mai departe dacă nu se obține sprijinul comunităților locale din zonă. La București, lucrurile se văd altfel decât de pe teren.

VASILE CARNARIU, președinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: Cred că această soluţie nu este viabilă. Mare efect nu are cum să aibă. Ştim foarte bine că atâta timp cât şacalul sau câinele domestic vor fi o delicatesă pentru acei lupi, trebuie să ne gândim şi la faptul că vor intra şi în gospodăriile populaţiei.

România nu este singura țară care se confruntă cu efectele nocive ale creșterii numărului de șacali. În alte țări, precum Grecia și Spania, reintroducerea lupului a redus efectivele de șacali la cote controlabile.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI