Lungul drum spre casă. Turist român: Sunt oameni care vor să ajungă acasă. Ce putem face?

17 martie 2020, 20:29

Peste 3500 de români care veneau spre casă nu au mai prins granița dintre Austria și Ungaria deschisă după ce premierul de la Budapesta a hotărât ieri să nu mai permită decât cetățenilor maghiari să intre în țară. Viktor Orban a făcut anunțul în jurul prânzului, iar frontiera s-a închis la miezul nopții.

Mulți au ajuns la graniță fără să știe de hotărârea guvernului ungar.

Ștefan Buda, turist român: Sunt de azi noapte de la ora unu aici. Sunt oameni aici de ieri. Sunt oameni care vor să ajungă acasă. Ce putem face? Nu avem mâncare. Deocamdată mai avem benzină, dar dacă mai stăm o zi ce vom face?

Julian Vila, turist român: Am așteptat două ore în mașină. Nu mai am apă. Aveam doar o sticlă, iar mâncare mai am pentru câteva ore.

Într-o discuție telefonică avută azi dimineață cu omologul său ungar, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a cerut sprijinul autorităților de la Budapesta pentru crearea unui coridor umanitar, astfel încât cetățenii blocați în vamă să ajungă în România, idee agreată de Peter Sijarto ca măsură de excepție.

De altfel, Ministerul de Externe a mai deschis o linie telefonică dedicată cetățenilor români din străinătate care se confruntă cu situații dificile.

La numărul 00 40 21 431 20 59 puteți suna în vederea găsirii unei soluții pentru revenirea în țară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite