Lungmetrajul „Imaculat”, trei premii la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia

24 septembrie 2021, 17:33

„Imaculat”, triplu premiat la festivalul de la Veneția spune povestea unei adolescente care se internează la dezintoxicare.

Miza filmului nu e să suprindă o realitate socială, ci una psihologică. Vedem cum se desfăşoară, de fapt, procesul de maturizare al tinerei. Punctul de pornire a fost unul autobiografic.

Directorul de imagine şi coregizoul George Chiper a semnat imaginea şi pentru „Touch me not”, filmul Adinei Pitilie premiat la Berlin in 2018. Ceva din esterica epurată de acolo găsim şi în „Imaculat”. O lume aseptică, în culori neutre, în care realitatea obiectelor nu conteză.

Traseul maturizării eroinei e surpris gradat.

Daria are18 ani, provine dintr-o familie bună, şi ajunge dependentă de heroină ca să fie acceptată de băiatul de care se îndrăgostise. În clinica unde e internată găseşte un microunivers cu relaţii de putere bine stabilite. Capul acestei lumi e Spartac, un personaj pitores interpretat de Vasile Pavel, neuitatul Digudai din „Soldaţii”.

Poveste din Ferentari al Ivanei Mladenovic. Între Daria şi Spartac se creează o legatură de afecţiune şi abuz totodată.

Linia subţire dintre afecţiune şi abuz e surprinsă cel mai bine într-una dintre cele mai dure scene din film, cea în care Spartac o îndoapă cu ciocolată pe Daria.

Filmul aduce şi o explorarea a intitmităţii, există o nevoie de contact fizic în lumea închisă a clinicii de dezintoxicare. Auzim respiraţiile personajelor, foşnetul ţesăturilor atinse…

Treptat, în film, statutul Dariei în grupul toxicomanilor din clinică se schimbă. Iniţial apare a o figură pură, idealizată, îi impresionează pe ceilalţi cu fidelitatea faţă de prietenul ajuns la închisoare. Iar apoi decade. Când face o altă opţiune erotică, grupul o sancţionează.

„Imaculat” e o poveste cum nu s-a mai văzut în cinemau românesc, intens psihologică, sofisticată. A creat dezbatere la vizionarea din cadrul Festivalului de la Veneţia.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite