”Lumina speranţei este în faţa noastră”, susţine preşedintele Chinei, în pofida resurgenţei epidemiei de COVID

Xi Jinping mesaj
Xi Jinping mesaj
1 ianuarie 2023, 14:39

La trei ani de la apariţia primelor cazuri de coronavirus la Wuhan, China a pus capăt brusc, pe 7 decembrie, politicii sale draconice supranumite „zero COVID”.

După ridicarea restricţiilor, spitalele chineze sunt copleşite de numărul tot mai mare de bolnavi, majoritatea în vârstă, crematoriile sunt şi ele debordate, iar în multe farmacii lipsesc medicamentele împotriva febrei.

„Prevenţia şi controlul epidemiei au intrat într-o nouă fază. Suntem în continuare într-un moment dificil”, însă „lumina speranţei este în faţa noastră”, a dat asigurări Xi Jinping într-o alocuţiune televizată cu ocazia Anului Nou.

Este pentru a doua oară în această săptămână când Xi Jinping face declaraţii cu privire la epidemie.

Luni, Xi a îndemnat să fie luate măsuri pentru „a proteja în mod eficient viaţa populaţiei”.

China a raportat sâmbătă peste 7.000 de noi cazuri pozitive şi un nou deces asociat COVID-19, la o populaţie de 1,4 miliarde de locuitori. Aceste cifre mult reduse par a fi într-un decalaj total de realitatea de pe teren.

În pofida acestei resurgenţe epidemice, autorităţile chineze vor anula pe 8 ianuarie carantina obligatorie la sosirea în China şi le vor permite chinezilor să călătorească în străinătate, după trei ani de interdicţii.

Ca măsură de precauţie, mai multe ţări europene, printre care Franţa şi Italia, dar şi SUA şi Japonia au anunţat că vor cere pasagerilor din China să prezinte teste negative pentru COVID-19.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Paranoia lui Xi Jinping transformă China într-o țară izolată

Analiză The Economist: Paranoia lui Xi Jinping transformă China într-o țară izolată

The Economist: Planul economic hazardat al lui Xi Jinping care va înfuria lumea

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia