Lumea sportului deplânge moartea legendarului Pele | „Unic, genial, tehnic, creativ, inegalabil. Cel mai bun din toate timpurile”, „Cel mai divin dintre fotbalişti şi cel mai vesel om”

30 decembrie 2022, 10:22

„El este cel mai mare dintre toţi. Prietenul meu, cu care am împărţit atât de multe momente, victorii şi titluri. El lasă o moştenire eternă şi de neuitat”, a afirmat, pe Instagram, Mario Zagallo, coechipierul lui Pele la titlurile mondiale ale Braziliei din 1958 şi 1962 şi selecţioner al Braziliei la titlul mondial din 1970.

Fostul internaţional german Franz Beckenbauer, fost coechipier al lui Pele la Cosmos New York, a transmis într-un comunicat difuzat de Bayern Munchen, club la care este preşedinte onorific: ”Fotbalul a pierdut cel mai mare jucător din istoria sa, iar eu am pierdut un prieten unic. Am plecat în Statele Unite în 1977 pentru că îmi doream să joc lângă Pele la Cosmos New York. A fost una dintre cele mai frumoase experienţe din cariera mea. Fotbalul îţi va aparţine pentru totdeauna”.

„Unic, genial, tehnic, creativ, inegalabil. Cel mai bun din toate timpurile. Lumea este în doliu. Moştenirea sa va dăinui peste generaţii”, a scris, pe Instagram, Ronaldo Nazario, fost internaţional brazilian şi campion mondial în 2022.

Şi Neymar l-a elogiat pe cel care a câştigat campionatul mondial de 3 ori. „Aş spune că înainte de Pele, fotbalul era doar un sport. El a schimbat totul. A transformat fotbalul în artă. Fotbalul şi Brazilia şi-au ridicat statutul datorită Regelui. A dispărut, dar magia lui va rămane. Pele este etern!” a scris Neymar.

Kylian Mbappe  a fost mai succint. „Regele fotbalului ne-a părăsit, dar moştenirea sa nu va fi uitată niciodată.”, a scris starul francez.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a afirmat pe contul său de Twitter că ‘prin dispariţia lui Pele, lumea a pierdut o mare icoană a sportului. El a fost un veritabil adept al valorilor olimpismului şi a purtat cu mare mândrie flacăra olimpică (la JO de al Rio din 2016). A fost un privilegiu să-i decernăm Ordinul Olimpic’.

„El este nemuritor şi va fi întotdeauna alături de noi. Fotbalul şi lumea îl plâng pe regele Pele. L-am supranumit Regele şi chipul său este, fără îndoială, unul din cele mai celebre din lume. Desemnat cel mai mare jucător al secolului XX de FIFA, Pele şi-a câştigat locul în istoria fotbalului pe măsura imensului său talent”, a transmis Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) pe site-ul său oficial.

„Pele a reprezentat o prezenţă magnetică. Astăzi noi pierdem prezenţa sa fizică, dar Pele a atins de mult nemurirea şi deci va rămâne printre noi pentru eternitate”, a transmis Gianni Infantino, preşedintele FIFA.

„Prin dispariţia lui Pele, fotbalul pierde una din cele mai mari legende ale sale, dacă nu cea mai mare. Ca toate legendele, Regele este nemuritor. Cu numărul său 10, el a pus virtuozitatea sa tehnică, creativitatea sa în serviciul echipelor”, a spus, la rândul său, selecţionerul francez Didier Deschamps.

„Odihneşte-te în pace, Campionule! Paradisul are o nouă stea în timp ce lumea fotbalului a pierdut un erou”, a transmis pe Facebook golgheterul polonez Robert Lewandowski.

„Pele a murit. Cel mai divin dintre fotbalişti şi cel mai vesel om. El ne-a părăsit acum, dar el este nemuritorul fotbalului”, a afirmat şi fostul atacant englez Gary Lineker.

„Tot ceea ce vedem că face vreun jucător, Pele a făcut deja”, a adăugat atacantul norvegian Erling Haland (Manchester City).

Şi fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, a transmis un mesaj în amintirea lui Pele: „Este o veste tristă, Pele ne-a părăsit. Lumea deplânge cel mai mare fotbalist din istorie, dar şi un om minunat. El a celebrat fotbalul ca nimeni altul”.

„Eternul Rege Pele”, a spus şi fostul jucător francez Zinedine Zidane.

„Barca regretă profund moartea Regelui Pele, unul din cei mai buni jucători din toate timpurile. Cu el, fotbalul a devenit mai mare. Odihneşte-te în pace”, a transmis pe Twitter clubul FC Barcelona.

„Legenda Pele va rămâne pentru totdeauna în memoria celor care iubesc acest sport, iar moştenirea sa face din el unul din miturile fotbalului mondial”, a transmis, la rândul său, Real Madrid.

Şi titlurile din presa sportivă de pe toată planetă au fost adresate lui Pele. „Regele fotbalului – balet sau arta imposibilului: trei mondiale şi peste o mie de goluri”, a titrat Gazzetta dello sport.

„Regele a murit! Legenda Braziliei, Pele, cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a murit la 82 de ani!”, s-a scris în The Sun, în timp ce BBC l-a descris ca pe o icoană a sportului, care a transformat fotbalul într-un joc frumos.

Fostul mare fotbalist brazilian Pele a încetat din viaţă joi la vârsta de 82 de ani în urma unui cancer de colon.

Brazilia a decretat trei zile de doliu național.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

VIDEO. Un fotbalist a murit după ce a fost lovit de fulger pe teren

Criză diplomatică Brazilia-Israel: Brasilia îl convoacă pe ambasadorul israelian