Lumea liberă, alături de Ucraina. Cele mai puternice state din UE și NATO au demonstrat că sunt hotărâte să sprijine Kievul atât timp cât va fi nevoie

24 februarie 2023, 21:06

Ajutorul pentru Ucraina a venit la scurt timp de la atacul nejustificat al Rusiei. Nu toate țările puternice au reacționat însă imediat.

SUA, Marea Britanie și Polonia au fost însă de departe în prima linie și, în lunile care au urmat agresiunii ruse au oferit Kievului ajutor militar, financiar și umanitar. Germania și Franța s-au mișcât ceva mai greu, însă au contribuit și ele serios la aprovizionarea Ucrainei cu muniție și armament de top. Potrivit Kiel Institute for The World Economy, în acest prim an de război ucrainenii au primit ajutor din peste 40 de țări, cele mai multe din UE și NATO.

Arme dintre cele mai performante

La jumătatea lunii trecute, cel mai mare ajutor militar venise din partea SUA și era estimat la peste 44 miliarde de euro. Pe locul doi figura Marea Britanie cu 4,9 miliarde, urmată de UE cu 3,1. Polonia este printre cei mai mari contributori cu 2,4 miliarde, urmată de o țară mai bogată și mai puternică, Germania, cu 2,3 miliarde de euro.

Țările Lumii libere au trimis Kievului arme dintre cele mai performanțe: tunuri de mare calibru, sisteme Patriot, Himars, sisteme antiaeriene de ultima generație, vehicule blindate și, după câteva săptămâni de dezbatere, tancuri moderne Leopard 2, Chalenger și Abrams. Cel mai recent ajutor militar american a fost anunțat de Biden, în timpul vizitei supriză din urmă cu câteva zile.

Acum Ucraina cere cu insistență avioane performanțe F-16 sau Eurofighter Typhoon. Până acum, SUA nu și-au dat acordul și fără acesta, nicio țară din lume nu ar putea livra Kievului aparate F-16. De altfel, specialiștii susțin că, spre deosebire de alte tipuri de arme, în acest caz piloții ucraneni ar avea nevoie de pregătire îndelungată.

Sprijinul moral

Ucrainenii nu au avut nevoie doar de bani și de armament. Liderii Lumii libere au vrut să le ofere și sprijin moral și, încă din primele săptămâni de război au început vizitele la Kiev. Gheața a fost spartă pe 16 martie 2022, de premierii Poloniei, Sloveniei și Cehiei. Cei 3 demnitari au deschis drumul pentru mai toți reprezentanții țărilor care sprijină Ucraina.

Inclusiv demnitarii români au ajuns în capitală țării aflate în război. În primăvară anului trecut, premierul Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și președintele Senatului de atunci, Florin Cîțu, au fost la Kiev și s-au întâlnit cu președintele Zelensky. Două luni mai târziu, și președintele Iohannis a vizitat capitala Ucrainei. El i-a întâlnit acolo pe președintele Franței, cancelarul german și pe premierul italian.

Cea mai importantă vizită

De departe cea mai importantă vizită, însă, a avut loc cu doar patru zile înainte de împlinirea unui an de război. Înaintea unei vizite în Polonia, președintele american a mers câteva ore la Kiev, pentru a le spune ucrainenilor că America i-a ajutat din prima clipă și îi va ajută atât timp cât vor avea nevoie.

Cele mai puternice state din UE și NATO au demonstrat că sunt hotărâte să sprijine Kievul atât timp cât va fi nevoie, pentru a ieși învingător dintr-un război pe care nu l-a provocat în niciun fel.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă