Lumea întreagă marchează Ora Pământului

25 martie 2017, 16:45

Prima dată, Ora Pământului („Earth Hour”) a fost organizată la Sidney, în 2007. Apoi a devenit fenomen mondial.

La ora 20:30, în toată lumea,  în ultima sâmbătă din luna martie, au loc diverse activităţi dedicate Orei  Pământului, care culminează cu stingerea luminii în clădiri simbol: Turnul Eiffel, Acropola din Atena, Basilica Sf. Petru, Turnul din Pisa, Big Ben, Moscheea Albastră din Istanbul şi podurile de pe Bosfor, turnul Burj Khalifa din Dubai, Empire State Building, podul de peste Golful Sydney.

Proiectul planetar Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile, nu e doar un simplu exerciţiu de reducere a energiei, ci o acţiune care a încurajat cetăţenii, companiile şi guvernele să găsească soluţii pentru utilizarea surselor de energie nepoluantă şi să facă schimbări în stilul de viaţă.

Ora Pământului e susţinută de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi de UNESCO, de FIFA şi de UEFA, de mari echipe de fotbal, de mişcări ale cercetaşilor sau de mari companii internaţionale.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă, în care oamenii sunt îndemnați nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.

Începând din 2012 s-au lansat campanii coordonate prin Facebook, Twitter, Google+ şi e-mail cu intenţia de a angaja global consumatorii pentru a economisi energie, nu doar în Ora Pământului, ci şi în restul anului.

Ora Pământului în România

În ţara noastră, Earth Hour se sărbătoreşte din anul 2009. De la  9 oraşe la prima ediţie, evenimentul a devenit o dată importantă în calendarul a mai mult de 40 de primării din ţară care au participat în mod activ la Ora Pământului.

Sute de mii de români, clădiri simbolice, castele, monumente şi instituţii întrerup iluminatul în mod simbolic timp de o oră şi găzduiesc evenimente tematice, în ultima sâmbătă din martie.

Se alătură evenimentului Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul.

Ora Pământului a fost marcată şi prin muzică: sute de copii din corurile Cantus Mundi au cântat, în parcul Cişmigiu din Capitală dar si in orase din 19 județe. Sloganul programului este „Dăruieşte naturii din energia ta!”.

Nu întâmplător, tot azi, în Harghita, mii de voluntari au curăţat malurile râurilor, sufocate de gunoaie.
S-au apucat să le strângă, în speranţa că oamenii vor păstra măcar de acum încolo curăţenia. Greu de crezut că vor face asta, în condiţiile în care voluntarii trebuie să se mobilizeze an de an.

La fiecare operaţiune se strâng sute de metri cubi de deşeuri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite