Lumea condamnă la unison Phenianul. Val de critici dure, inclusiv din partea puținilor aliați ai Coreei de Nord

4 septembrie 2017, 11:00

Se vorbește de tăierea completă a transporturilor de petrol și de suspendarea oricaror tranzacții cu firmele din Coreea de Nord sau care au vreo legatuăa cu regimul Kim Jong-un. Dar o interventie militară, în acest moment, nu e luată în calcul.

Președintele Donald Trump a scris pe Twitter că acțiunile Phenianului sunt foarte ostile și periculoase și a numit Coreea de Nord un stat infractor.

Orice ameninţare la adresa SUA şi a teritoriilor sale, inclusiv Guamul, sau la adresa aliaţilor noştri, va fi întâmpinată cu o ripostă militară masivă – ripostă atât eficientă cât şi copleşitoare. Kim Jong-un ar trebui să ia aminte la vocile unite ale Consiliului de Securitate ONU.” – James Mattis, Secretarul Apărării în Cabinetul Trump

China, singura ţară cu adevarat influentă pe lângă Phenian, condamnă testul nuclear, dar atrage atenția statelor din zonă să nu facă vreo mișcare greșită, care să agraveze situația. Cu alte cuvinte să nu întreprindă nimic în plan militar. Rusia, și ea destul de apropiată de regimul comunist din Nord, atrage atenția că negocierile sunt singura cale. Nici în Occident, nimeni nu vede cu ochi buni opțiunea militară.

Sigur că toate opţiunile sunt pe masă. Dar nu există o soluţie militară facilă. Distanţa dintre Coreea de Nord şi Seul e foarte mică. Nord-coreenii pot elimina o mare parte din populaţia Coreii de Sud chiar şi numai cu arme convenţionale” – Boris Johnson, ministrul britanic de externe.

Americanii lucrează deja la un set de sancțiuni foarte dure, inclusiv tăierea tuturor livrărilor de petrol. În plus, interzicerea oricăror tranzacții cu companii ce au legătură cu Coreea de Nord.

În cei 8 ani de administraţie Obama, SUA a avut politica răbdării strategice. Şi care e rezultatul? Coreea de Nord a făcut progrese mari în programul nuclear militar.” – Dong-Gil Kim, director Centrului de Studii Coreene

Sancțiunile de până acum nu au funcționat. Phenianul a reușit mereu să facă rost din străinatate de tot ce are nevoie pentru a construi arme nucleare. Regimul are o rețea de firme paravan în străinătate, prin care face bani. În plus, nu cumpără direct, ci prin diverși intermediari și tot ce cumpără e plimbat prin Europa, Africa, America și Asia, pentru a se pierde urma.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite