LUMEA AZI Zgârie nori pentru săraci la Phenian. În Coreea de Nord, bogaţii nu vor să locuiască în clădiri înalte pentru că liftul nu funcţionează, iar apa nu ajunge la etajele superioare

16 aprilie 2022, 12:27

Liderul nord-coreean a inaugurat recent, la Phenian, un cartier de lux cu 10 mii de apartamente. Construcția care domină noua zonă rezidențială este un zgârie-nori cu 86 de etaje.

Dacă în lumea liberă, un apartament la ultimul etaj al unei asemenea clădiri este accesibil numai bogaților, în Coreea de Nord, la o asemenea locuință nu pot jindui decât cei care nu au bani.

Până să fugă din nordul comunist, Jung Si-Woo locuia la Phenian într-un bloc de 13 etaje.

Jung Si-Woo, student în Coreea de Sud, fugit din Coreea de Nord: În Coreea de Nord, mai curând săracii locuiesc la ultimul etaj, pentru că liftul nu funcţionează ca lumea, apa nu ajunge la etajele superioare pentru că nu are presiune. Iată de ce bogaţii nu vor să locuiască în clădiri înalte„.

În prezența oficialilor, totul funcționează ireproșabil. Lifturile au curent și curge chiar și apa. În realitate, locatarii urcă pe scări de teamă să nu rămână între etaje, blocați în lift.

Am un prieten care locuieşte la etajul 28, din clădirea cu 40. Mi-a spus că nu a folosit niciodată liftul pentru că nu a funcţionat niciodată„, povestește Jung Si-Woo.

Publicațiile din sud, care urmăresc ce se întâmplă în nordul comunist, spun că în acest cartier vor locui elitele regimului de la Phenian, inclusiv unul dintre crainicii televiziunii de stat. Niciunul nu va sta însă în zgârie-norii care sunt de fapt destinați oamenilor de rând.

Lee Sang-Yong, redactor şef „Daily NK”: Cred că strategia este să dea speranţe deşarte. Dacă ai încredere în conducătoru tău, mergeţi împreună spre glorie, spune propaganda. Dar dacă problema electricităţii nu este rezolvată, atunci este un dar otrăvit„.

Pentru Kim Jong Un, astea sunt însă detalii nesemnificative. Dictatorul comunist din Coreea de Nord a promis îmbunătățirea condițiilor de locuit, așa că a construit zeci de mii de apartamente. Și, de fapt, doar asta contează. Ce se vede din afară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite