LUMEA AZI Voluntarii ucraineni se pregătesc de luptă. Povestea Martei: "Nu vreau sub nicio formă să-mi păstrez liniștea cu prețul unei vieți sub ocupație". Reportaj Deutsche Welle

Intră sau nu intră rușii în Ucraina? Va fi o invazie limitată la regiunile estice sau una pe scară largă? Adevărul este că numai Vladimir Putin știe. Ce înseamnă exercițiile militare pe mare, pe uscat, în aer? Doar o demonstrație de forță prin care Moscova vrea să impună diplomația coercitivă? Ucrainenii au toate motivele să se teamă, așa că își antrenează inclusiv civilii pentru cel mai trist scenariu.

29 Ianuarie 2022, 11:56 (actualizat 29 Ianuarie 2022, 12:21) Știrile TVR |

Astfel și-a petrecut Marta weekendurile în ultimele luni - la instrucție.

Ea s-a alăturat forțelor teritoriale de apărare a Ucrainei, o brigadă de voluntari înființată pentru a sprijini armata ucraineană în cazul unui atac.

Marta are 51 de ani și nu are experiență militară.

Marta Yuzkiv, rezervistă: "Toate lucrurile pe care le vedem în filme artistice sau documentare par destul de simple, dar când începi să le faci este destul de dificil, fiindcă trebuie să știi să le faci corect pentru a nu fi un pericol pentru tine și pentru ceilalți membri ai trupei. Abilitățile sunt destul de importante. Sunt noțiuni de bază, dar sunt foarte importante."

În fiecare sâmbătă merge la antrenament.

În timpul săptămânii lucrează de acasă pentru o companie care efectuează studii farmaceutice. Alături de familie și de duzina de pisici vagaboande pe care le-a adoptat duce o viață liniștită.

"Mi-e greu să-mi imaginez ce se întâmplă dacă voi fi nevoită să plec, să lupt. S-ar putea întâmpla. Dar încerc să fiu pregătită pentru asta, fiindcă nu vreau sub nicio formă să-mi păstrez liniștea cu prețul unei vieți sub ocupație."

Dacă va începe războiul, voluntarii vor fi activi în spatele frontului pentru a asigura paza clădirilor, logistica pentru armată și, eventual, pentru a ține piept forțelor ostile care reușesc să treacă de linia frontului.

Desigur, există întrebarea cât de eficiente ar fi trupele de voluntari.

Comandantul Denys Semyroh-Orlyk este arhitect. Nici el nu are experiență militară.

"Nu suntem soldați profesioniști. Suntem civili, avem alte profesii. Totuși, de trei ani de zile fac această pregătire și cred că a avut un impact destul de mare asupra mea", spune comandantul.

Un lucru este sigur: luptătorii voluntari au atras atenția asupra lor. Marta își expune motivația în fața jurnaliștilor din întreaga lume, chiar dacă lucrul acesta înseamnă că acum și inamicul îi cunoaște identitatea.

"Important este să nu-ți fie frică. Nu fac nimic greșit. Încerc să-mi apăr țara. Adevărul este de partea mea", declară ea.

Desigur, armata rusă este net superioară apărării ucrainene. Însă Marta și ceilalți rezerviști sunt hotărâți să îngreuneze cât mai mult posibil o eventuală invazie a rușilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI