LUMEA AZI Vacile, considerate vinovate pentru 40% din emisiile de metan din toată lumea. Cercetătorii scoțieni au găsit o metodă de identificare a exemplarelor care poluează mai puțin

Vă vine a crede sau nu, vinovate pentru emisiile cu efect de seră sunt considerate nimeni altele decât... văcuțele. Se estimează că 40% din emisiile de metan din toată lumea sunt eliberate în atmosferă de cele 1 miliard și jumătate de bovine cu care împărțim casa comună, Terra. Cercetătorii scoțieni au găsit, se pare, o cale prin care să reducă emisiile create de văcuțe, astfel încât să nu mai fie arătate cu degetul de comunitatea științifică atunci când vine vorba de încălzirea globală.

06 Noiembrie 2021, 12:34 |

Imaginile bucolice ascund un adevăr puțin cunoscut: văcuțele sunt acuzate că, prin procesul lor de rumegare, sunt mari poluatoare. Unii merg până la a face comparații între poluarea creată de acestea și cea pe care o produce un autoturism.

Deși comparațiile sunt uneori exagerate, adevărul este că văcuțele au acest obicei de a elibera în atmosferă metan, un gaz responsabil pentru așa-numitul "efect de seră".

Văcuțele au nu mai puțin de patru stomacuri și, prin procesul de rumegare, remestecă iarba, care apoi e metabolizată printr-un mix de bacterii. Rezultatul reacțiilor chimice poate fi mai poluant sau mai puțin poluant, în funcție de fiecare exemplar în parte.

Cu alte cuvinte, cercetătorii scoțieni pot stabili care văcuțe sunt mai poulante și care sunt mai prietenoase cu mediul.

Mark Phillips, corespondent CBS: - Deci aici puteţi selecta spre exemplu vaca aceea, taurul acela, care au ambii stomacuri care produc emisii mai puţine, îi puteţi împerechea pentru a da naştere unei noi văcuţe cu aceeaşi calitate a stomacului?

Rainer Roehe, profesor de genetică animală, Colegiul Agronomic Scoţian: - Da.

Metoda de identificare a exemplarelor care poluează mai puțin este izolarea văcuțelor în încăperi speciale, timp de 3 zile. Cercetătorii analizează apoi emisiile rezultate și stabilesc dacă văcuțele respective pot fi selectate pentru a da naștere unor pui care să le moștenească genetic.

Printr-o astfel de măsură, se estimează că emisiile de metan puse pe seama vacilor ar putea fi reduse cu 50% pe termen mediu.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI