LUMEA AZI Ursula von der Leyen: Trebuie să învăţăm lecţiile de pe urma crizei sanitare. Trebuie să facem noul nostru program care să reziste provocărilor viitor

19 septembrie 2020, 16:32

Dacă până acum discursul despre starea Uniunii era o formalitate îndeplinită în fiecare toamnă de președintele comisiei, anul acesta interesul pentru mesajul transmis în plenul Parlamentului European de Ursula von der Leyen a fost foarte mare.

Comisia Europeană a fost criticată că nu a gestionat criza sanitară în această primăvară, când mai multe țări europene au impus carantina și și-au închis granițele din cauza răspândirii Covid-19.

Deși executivul de la Bruxelles nu are competențe în domeniul sănătății, impresia generală a fost că Uniunea Europeană nu a fost suficient de activă în primele săptămâni ale crizei sanitare.

Ursula von der Leyen, președinta Comisei Europene: „Trebuie să construim o Uniune Europeană a sănătăţii mai puternică. Şi pentru ca aceasta să devină o realitate, trebuie să învăţăm lecţiile de pe urma crizei sanitare. Trebuie să facem noul nostru program care să reziste provocărilor viitorului. De aceea am propus creşterea finanţării şi sunt recunoascătoare acestui Parlament, e gata să lupte pentru mai mulţi bani şi să remedieze reducerile făcute de Consiliul European.”

O parte considerabilă din discurs a fost dedicată ameninţărilor geopolitice şi provocărilor externe cu care UE se confruntă în prezent.

Von der Leyen a identificat China ca rival sistemic. Ursula von der Leyen a afirmat susținerea pentru Grecia și Cipru în criza din estul Mediteranei, provocată de Turcia.

Președinta Comisiei Europene a mai spus în discursul său că UE va continua să militeze pentru o strânsă cooperare transatlantică, în contextul apropiatelor alegeri prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

În același discurs, Ursula von der Leyen a transmis și a un avertisement Londrei, care nesocotește acordul de retragere din UE încheiat cu Bruxelles-ul, riscând o relație complicată cu UE după Brexitul de la începutul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite