LUMEA AZI Un manifest politic pentru o nouă dinamică a viitorului Parlament European. Corespondență de la Paris

26 octombrie 2018, 20:02

Asistăm la un proiect care dă naștere la o nouă mișcare politică europeană, semnată de liderii unor familii politice cu aceeași doctrină, a subliniat Mihaela Antoche pentru emisiunea „Lumea Azi”.

Semnează acest manifest politic european Guy Verhofstadt, fostul premier belgian și una din figurile cele mai cunoscute ale Parlamentului European, Christophe Castaner, actual ministru de Interne al Franței, până nu demult liderul formațiunii „Republica în Mișcare”, partidul care l-a propulsat la Palatul Élysée pe Emmanuel Macron, Matteo Renzi, fostul președinte al Consiliului de miniștri din Italia, și liderul Mișcării „România Împreună”, Dacian Cioloș, fost premier al României și fost comisar european.

Ei se declară de centru și din familia așa-numiților „progresiști”. Vor să dea o nouă dinamică viitorului Parlament European și să facă în așa fel, prin ideile, planurile, strategiile și politicile lor, încât să limiteze cât se poate de mult accesul extremei stângi, accesul extremei drepte în viitorul Parlament european. Pericolul naționaliștilor este unul pe care ei îl privesc cu deosebit interes și cu multă responsabilitate, a precizat Mihaela Antoche.

Luna trecută, Guy Verhofstadt a anunţat formarea noii mişcări politice alături de partidul preşedintelui Franţei.

Liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, a declarat că are în comun cu Macron analiza şi propunerile politice.

El s-a pronunţat, ca şi preşedintele francez, împotriva principiului „Spiztenkandidat”, potrivit căruia liderul partidului cu cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare devine preşedintele Comisiei Europene.

„Acesta rămâne un sistem în care doamna Merkel hotărăşte cine este viitorul preşedinte al Comisiei. Ceea ce mă preocupă cel mai mult este că adevăratul candidat al Partidului Popular European este domnul Orban (n. red. – Viktor Orban, premierul Ungariei)”.

Verhofstadt susţine ideea unor partide paneuropene şi o democraţie transnaţională.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite