LUMEA AZI Un computer reface, cu ajutorul fragmentelor scanate, documente aparținând fostului serviciu secret RDG-ist STASI

17 octombrie 2020, 17:17

Un computer reface, cu ajutorul fragmentelor scanate, documente aparținând fostului serviciu secret RDG-ist STASI. În arhivă sunt depozitate, în saci, aproximativ 600 de milioane de bucățele de hârtie. Și doar o mică parte din acestea a fost scanată. Un puzzle pe care omul ar avea nevoie de foarte mult timp pentru a-l face. De aceea a fost creat software-ul ePuzzle.

Bertram Nicolay, institutul Fraunhofer IPK Berlin: O mare provocare a fost mărimea fragmentelor. De exemplu, un document A4 a fost rupt în 143 de bucățele. Iar software-ul a făcut față cu brio acestei provocări.

Bertram Nicolay este creatorul acestui program. În anii ’80 a început să cerceteze vizualizarea automată – o tehnologie prin care computerul poate identifica și distinge obiecte fără ajutorul șabloanelor.

Bertram Nicolay, institutul Fraunhofer IPK Berlin: Este o invenție necesară, fiindcă există procese vizuale în care omul nu poate evalua anumite detalii imagistice, de exemplu în medicină – la efectuarea radiografiilor.

Tehnologia are un avantaj în fața omului inclusiv la reconstituirea documentelor STASI distruse, fiindcă este vorba despre sute de milioane de fragmente de diverse mărimi și forme. Apoi, un algoritm capabil să învețe pune laolaltă părțile care se potrivesc.

Bertram Nicolay, institutul Fraunhofer IPK Berlin: În cadrul proiectului-pilot am refăcut conținutul a 23 de saci.

Spre deosebire de software, în prima fază, scannerului i-a lipsit precizia. Nicolay și echipa sa au schițat planurile unei linii automate de scanare, de înaltă fidelitate. Numai că a lipsit finanțarea necesară.

Prin urmare, deocamdată, documentele fostului serviciu secret RDG-ist rămân la păstrare în saci.

În schimb, tehnologia este aplicată în alte părți ale lumii. Cu ajutorul unui software similar, se încearcă reconstituirea documentelor centrului evreiesc distrus în 1994, într-un atentat cu bombă, la Buenos Aires, sau a cărților și documentelor din arhiva orașului Köln, care s-a prăbușit în 2009.

În arhivele STASI, mii de saci plini cu documente mărunțite așteaptă să-și dezvăluie secretele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite