LUMEA AZI. SUA își retrag militarii din Germania

13 iunie 2020, 15:01

Ceea ce părea, la început, un zvon, a devenit realitate. Președintele Donald Trump a cerut Pentagonului să retragă o treime din efectivele aflate în Germania.

Berlinul a confirmat că a fost notificat de administrația de la Washington.

Decizia liderului de la Casa Albă, care trebuie confirmată de Congres, este o lovitură serioasă adusă securității Republicii Federale dar și un nou episod care demonstrează că relațiile dintre cei doi parteneri importanți din NATO traversează o perioada mai rece.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că există planuri de retragere a unor militari americani din Germania dar, pe de altă parte, Statele Unite și-au crescut prezența în alte țări europene.

Primele informații despre planul președintelui au apărut în The Wall Street Journal. Trump i-a luat din nou prin surprindere pe partenerii occidentali și demonstrează, încă o dată, că este unul dintre politicienii occidentali puțin previzibili.

Statele Unite au 34.500 de militari în Germania, două treimi din armată și o treime din aviație. Alături de ei acționează 19.000 de angajați civili.

Prezența militarilor americani, forța unităților staționate în Germania, dotarea acestora și, mai ales, arsenalul nuclear sunt factori de descurajare puternici.

Dar, Trump vrea reducerea cheltuielilor militare și creșterea contribuției financiare a aliaților.

Este de așteptat ca măsuri similare să fie luate și în alte zone, în special în Asia.

Pe de altă parte, Statele Unite și-au crescut masiv prezența în flancul estic al Europei, în special în țări ca Polonia și România.

Patru țări au baze și forțe militare staționate în Germania: Statele Unite, Marea Britanie și Franța.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite