LUMEA AZI Stocurile de gaz se epuizează repede în Europa. Criticii spun că Putin folosește gazul ca un potențial as în mâneca sa, la acest poker politic cu UE

22 ianuarie 2022, 12:33

Acest seism din nordul Olandei a fost surprins pe camerele de supraveghere. Anul trecut, în regiunea din jurul orașului Groningen s-au înregistrat peste 70 de cutremure. Coert Fossen își amintește de cel mai puternic seism, petrecut în 2012: Stăteam la birou pe un scaun cu rotile. Pur și simplu mă mișcam înainteși înapoi, mă zgâlțâiam. Oh! Ce se întâmplă!?

Fossen este membru al unei inițiative civice care dă vina pe extracția de gaz natural pentru cutremurele care se produc în regiune. De aceea stațiile de pompare se închid una câte una. În 2023 producția va fi oprită din cauza pagubelor înregistrate.

Coert Fossen, inițiativa „Groninger Bodem Beweging”: Costurile de consolidare a caselor pentru a putea continua extracția de gaz ar crește prea mult. Iar zăcămintele de gaz sunt epuizate acum în proporție de 80-90%.

Olanda va înceta să mai fie un important furnizor de gaze naturale. Ba chiar va fi nevoită să importe de la depozite cum ar fi Rheden, în landul Saxonia Inferioară. Aici gazul, mai ales din Rusia, este stocat în subteran. Însă și acest depozit este pe jumătate gol. Iar experții sunt îngrijorați:

Heiko Lohmann, expert în piața gazelor naturale: Volumul stocat este foarte scăzut în această perioadă – cel mai scăzut din ultimii zece ani. Din cauza temperaturilor reci din ultimele zile şi a celor anunțate de meteorologi pentru luna ianuarie depozitele se vor goli relativ repede.

Este o situație care îngrijorează deja piața, ceea ce se reflectă în prețurile mari.

Criticii spun că Gazprom, care are legături strânse cu Kremlinul, ar menține intenționat scăzut volumul livrărilor pentru a face presiuni asupra Uniunii Europene, ca replică la poziția blocului comunitar față de conflictul ucrainean și la ritmul lent de aprobare a controversatului proiect Nord Stream 2.

Situația se agravează. În ultimele zile ale anului trecut Gazprom n-a mai livrat gaze, prin controversata conductă, Jamal la această stație de pompare din Brandenburg.

Andreas Loschel, economist, Universitatea Bochum: Între timp, prețurile sunt atât de mari încât ne facem griji în privința siguranței aprovizionării. Reținerea strategică nu mai are sens și, de fapt, ne distrugem perspectivele ca furnizori de încredere pentru următorii ani.

Îndoielile privind credibilitatea concernului Gazprom cresc. La fel și temerile că președintele Vladimir Putin va folosi gazul natural că monedă de schimb în viitor – un potențial as în mâneca sa, la acest poker politic cu Uniunea Europeană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite