LUMEA AZI Statele Unite au un plan prin care Europa nu va rămâne fără gaz în cazul unui conflict în Ucraina

5 februarie 2022, 12:59

Pentru prima oară în ultimele 40 de zile, fluxul de gaz din conducta Yamal-Europe  a reînceput să curgă spre vest. Vorbim de gazoductul prin care ajunge de obicei gazul rusesc pe continent. S-a oprit, însă, după o oră, timp în care prețurile au început să crească din nou pe piețele europene.

Valdis Dombrovskis, Comisar European pentru comerț: „Din păcate, această problemă a folosirii fluxurilor de gaz că armă nu e nouă.”

Gazoductul Yamal a funcționat invers încă de pe 20 decembrie și această mișcare a dus la explodarea prețurilor în Europa. Este doar una dintre manevrele făcute de Moscova în încercarea de a obține certificatul de funcționare a magistralei Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

O altă nemulțumire a lui Vladimir Putin este că Uniunea Europeană a renunțat să mai încheie contracte pe termen lung. Ungaria este singura țară din blocul comunitar care a semnat cu Rusia până în 2036.

Vladimir Putin: „Volumul de gaz din depozitele Europene s-a redus cu 40 la sută. La anul partenerii noștri europeni s-ar putea să aibă probleme. Ungaria, nu!”

Cu 40 la sută din consumul de gaz de proveniență rusească, Uniunea Europeană ar fi în dificultate în eventualitatea unei blocări a acestei surse.

Gazul lichefiat care vine din Norvegia, Algeria sau Libia nu ar putea acoperi această gaură. Șocurile de aprovizionare ar putea fi depășite cu ajutorul livrărilor suplimentare de gaz lichefiat din SUA și Qatar și cu achiziții mai mari din Azerbaidjan.

A comentat subiectul invitatul Ioanei Dumitrescu la emisiunea Lumea Azi, Ion M. Ioniță, redactor șef la publicațiile Historia și Foreign Policy Romania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev: Ucraina aparţine Rusiei

Atac aerian masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei