LUMEA AZI Socialiștii catalani au câștigat alegerile regionale, nu și puterea

20 februarie 2021, 17:37

Votul în Catalonia a început cu dezinfecția urnelor. Chiar și așa, aproape 40% dintre membrii secțiilor nu s-au prezentat, de teama coronavirusului.

Abia după câteva ore de la începerea scrutinului s-au constituit toate comisiile. Pentru prima dată, votul a fost organizat pe stadioane, în piețe, săli polivalente, biserici și chiar în arenele unde se duc celebrele lupte cu tauri.

În prima parte a zilei, au votat bătrânii și persoanele cu risc, iar în ultima oră au avut acces bolnavii cu COVID.

Oana Dobrescu, corespondent TVR: „Catalonia a înregistrat cea mai slabă prezență la vot de la primele alegeri democratice în regiune. Doar jumătate din cele 5 milioane și jumătate de catalani s-au prezentat la urne. Numărul celor care au preferat să voteze prin poștă s-a triplat față de ultimul scrutin. Frica de a se contagia și vremea severă în zonele de coastă i-au ținut pe catalani în casă„.

Victoria socialiștilor într-o regiune marcată în ultimii ani de tensiuni, lupte de stradă și lideri arestați după ce au încercat să ducă la bun sfârșit rezultatul referendumului pentru independență a fost o surpriză.

Salvador Illa, liderul socialiştilor: „Victoria clară a Partidului Socialist Catalan are, pentru mine, o semnificație clară, și anume, este momentul să dăm pagina, să deschidem un nou capitol în Catalonia. Este momentul pentru o schimbare„.

Deși fostul ministru al Sănătății a obținut cele mai multe voturi, va avea doar 33 de reprezentanți din 135 în noul Parlament, în timp ce partidele naționaliste au obținut pentru prima dată peste 50%. Așa că negocierile pentru constituirea guvernului sunt dificile.

Pere Aragones, candidatul partidului Esquerra Republicana: „Aș vrea să transmit un mesaj autorităților europene – rezultatele sunt clare. Noi, partidele pro-independență avem majoritate, am obținut peste 50% din voturi. Poporul catalan și-a exprimat dorința. Este timpul să negociem un referendum de auto-determinare. Vă rog să vă implicați!„.

Sociologii și analiștii politici pun rezultatul alegerilor pe seama popularității lui Salvador Illa în urma gestionării crizei sanitare. Electoratul se așteaptă ca acesta să fie un negociator la fel de bun în alcătuirea noului executiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite