LUMEA AZI Relaţiile dintre Washington şi Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece

În această competiţie uriaşă pentru supremaţie între Rusia şi Statele Unite, Europa e prinsă la mijloc. Depinde de gazul rusesc, dar se teme şi de pedepse americane. Un comentariu de Dragoş Tăbăran.

05 August 2017, 19:00 (actualizat 05 August 2017, 19:07) |

Dacă Washingtonul a adoptat noi sancţiuni la adresa Moscovei, Kremlinul a anunţat că va riposta la momentul potrivit.

Într-o primă etapă a decis expulzarea a 755 de diplomaţi americani şi confiscarea unor imobile folosite de aceştia. Este o măsură punitivă de o amploare fără precedent în relaţiile dintre cele două puteri.

Agravarea disputei vine într-un moment în care, la Moscova cel puţin, existau speranţe în detensionarea situaţiei. Dar Donald Trump a fost obligat să semneze legea adoptată de Congres şi care loveşte şi mai mult economia Rusiei.

Hal Brands, profesor de relaţii internaţionale: "Preşedintele Trump nu a avut altă opţiune decât semnarea legii din două motive. În primul rând, suspiciunea că au existat contacte între echipa sa şi guvernul rus în timpul campaniei din 2016. Dacă ar fi opus dreptul de veto, ar fi amplificat aceste suspiciuni şi ar fi produs pagube politice semnificative. În al doilea rând, a fost adoptată de majorităţi solide în ambele camere. Chiar dacă preşedintele s-ar fi opus, tot ar fi fost adoptată, în ciuda obiecţiilor sale".

Rusia depinde de extinderea exporturilor de gaz în Europa, dar acestea sunt sub semnul întrebării. Gazprom are deja probleme în asigurarea finanţării la un cost rezonabil a celor două conducte noi - North Stream 2 şi cea prin Marea Neagră şi Turcia.

Vladimir Putin a ţinut să declare că, pentru moment, nu are în vedere un răspuns economic la sancţiunile americane. S-a mulţumit să spună doar că acestea încalcă acordurile comerciale mondiale. Dar, dacă vrea o detensionare a relaţiei cu Washingtonul, liderul de la Kremlin va trebui să ofere soluţii politice convingătoare. O piatră de încercare este Ucraina.

După declanşarea crizei din Ucraina, economia rusă a scăzut simţitor. Rezervele făcute în anii de expansiune nu vor ajunge la nesfârşit şi nici nu vor permite dezvoltarea militară pe care a ordonat-o Vladimir Putin.

Un proverb popular spune că, atunci când doi se ceartă, al treilea câştigă. Dar logica politică ar putea funcţiona invers: când doi se ceartă, al treilea pierde.

Pe fondul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, al continuării disputei politice şi economice dintre Statele Unite şi Rusia, dar şi al presiunilor imigraţiei ilegale, al terorismului şi al dificultăţilor economice, Europa s-ar putea trezi din nou în criză. Una mai profundă decât cea din 2007.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI