LUMEA AZI Relațiile dintre China și SUA s-au tensionat

1 iunie 2018, 21:20

Două nave de război americane au trecut foarte aproape de insulele Xisha, potrivit ministerului de externe de la Beijing. China a apreciat că a fost o violare a legilor internaționale care pune în pericol pacea și securitatea. Vase militare chinezești au interceptat navele americane și le-au silit să părăsească zona. Beijingul consideră că arhipelagul îi aparține și a stabilit în 1996 o linie a apelor teritoriale. Cinci țări revendică insulele din Marea Chinei de Sud: Vietnam, Malaezia, Taiwan, Filipine și China. Statele Unite trimit din când în când vase de război pentru a semnala că rutele maritime trebuie să rămână libere. În plus, Washingtonul condamnă amplasarea unor instalații militare pe insule și dezvoltarea capacităților militare ale Chinei.

Jim Mattis, secretarul Apărării: „Preşedintele Xi a promis în 2015, în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, că nu va exista o militarizare a insulelor Spratly. Am văzut luna trecută că s-a întâmplat exact invers. Au dus acolo arme care nu au existat înainte. Vom coopera cu naţiunile din Pacific. Aşa se desfăşoară lucrurile în lume. Dar ne vom opune acţiunilor care încalcă legea internaţională”.

După criza din 1996, când Statele Unite au trimis în zon[ două portavioane cu grupurile aero-navale aferente, China și-a dezvoltat enorm forțele armate și capacitatea de proiectare a forței, în special după ce primul său portavion a devenit operațional. Un al doilea portavion, de fabricație proprie, este în probe pe mare.

Un al doilea motiv de tensionare a relațiilor dintre cele două puteri din Pacific este intenția administrației Trump de a impozita sever unele produse chinezești. Decizia, dacă va fi pusă în practică, va afecta exporturi chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari. Beijingul a cerut Statelor Unite să acționeze în concordanță cu acordul prin care ambele țări se angajau să evite un război comercial.

Este posibil, totuși, ca anunțul Washingtonului, să fie doar o declarație tactică pentru a obține sprijinul Chinei în relația cu Phenianul, dar și pentru a evita o cooperare tot mai strânsă între China și Rusia în cadrul BRICS.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă