LUMEA AZI | “Regele Bibi”. Beniamin Netanyahu va avea la dispoziţie 47 de zile să formeze guvernul

17 aprilie 2019, 10:24

Nu va fi o surpriză, mai ales că rivalul lui Netanyahu, fostul şef al statului major, generalul în rezervă Benny Ganz, şi-a recunoscut înfrângerea.

Greu de imaginat victoria lui Beniamin Netanyahu? Nu, chiar şi în condiţiile în care fostul şef al statului major, Benny Ganz, a reuşit într-un timp foarte scurt să formeze un partid de stânga care să marcheze acelaşi scor cu Likudul de centru dreapta al lui Netanyahu. 35 la 35 e scorul final, dar din cele 120 de locuri, câte are parlamentul israelian, peste 60 vor fi ale lui Netanyahu, căruia i se alătură partidele mici de dreapta, chiar dreapta radicală şi formaţiuni ale ultraortodocşilor.

“Este o greșeală fundamentală să-l subestimezi pe Netanyahu, e deștept și abil, și știe cum să lovească oamenii acolo unde-i doare, e bun la asta!”, declara fostul preşedinte american Bill Clinton.

Că este aşa o demonstrează însăşi întreaga carieră a lui. Abia intrat în armata israeliană, imediat după războiul de şase zile, Netanyahu ajunge în scurt timp să conducă o echipă specială care a participat la sfârşitul anilor 60, începutul anilor 70 la mai multe operaţiuni în timpul cărora a fost, de altfel, şi rănit grav la un umăr. Este absolventul facultăţii de economie de la Cambridge, perioadă în care a şi fost recrutat în calitate de consultant în grupul economic de la Boston. Convingerile lui politice de atunci erau foarte clare, bine argumentate şi extraordinar de bine comunicate.  Era perioada când numele său se transformase în Ben Nitay, doar ca să le fie americanilor mai uşor să-i spună numele, spunea mai târziu Netanyahu.

Netanyahu a reuşit să-şi creeze imaginea liderului ferm, protector, vorbindu-le conaţionalilor săi mereu de ameninţări reale.

Israelul este, de departe, cea mai mare putere militară din Orientul Mijlociu și nu există, cel puțin pentru moment, vreo țară sau vreo entitate capabilă să-i pună în pericol statutul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă