LUMEA AZI Referendum pentru modificarea Constituţiei în Serbia. Kosovarii nu au fost lăsaţi să voteze

22 ianuarie 2022, 12:31

Amendamentele votate de sârbi vor permite guvernului să modifice sistemul de alegere a judecătorilor şi procurorilor astfel încât magistraţii să fie independenţi. Este una dintre cerinţele Uniunii Europene în procesul de aderare a Serbiei începute în ianuarie 2014.

Sistemul juridic din această republică fostă iugoslavă este controlat de clasa politică şi frecvent în centrul scandalurilor de corupţie.

Sârbii din Kosovo nu au putut vota de data aceasta. Parlamentul de la Pristina a adoptat o declaraţie prin care precizează că organizarea unui referendum de o ţară străină este o încălcare a Constituţiei kosovare şi a suveranităţii statului.

Provincia Kosovo şi-a proclamat independenţa în 2008 şi nu este recunoscută ca stat de Serbia.

Prin urmare, poliţia kosovară a interzis celor două camioane pline cu buletine de vot să intre în provincie. Asta nu i-a împiedicat pe cei aproximativ 100 de mii de sârbi care trăiesc în Kosovo, mulţi nerecunoscând autoritatea guvernului de la Pristina, să voteze în localităţi sârbeşti de lângă frontieră.

Cancelariile occidentale consideră această consultare populară drept un pas în direcţia cea buna. Criticii spun însă că referendumul a fost organizat în pripă fără a respecta principiile democratice şi mult prea aproape de alegerile generale care ar trebui să aibă loc în luna aprilie.

Cunoscut ca un apropiat al liderului de la Kremlin, preşedintele Alexander Vucic şi guvernul său sunt acuzaţi că au restrâns libertăţile sârbilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite