LUMEA AZI Reconcilierea coreeană – Kim Jong Un a cucerit Sudul cu un grup de majorete și cu sora sa

17 februarie 2018, 12:11

Dincolo de euforia ziariștilor, seduși de frumoasele din Nord și de gestul lui Kim de a-și trimite sora în Coreea de Sud, în rândul experților domnește scepticismul.

Sub impresia momentului istoric, unii trec cu vederea faptul că sora, Kim Yo Jong, are un rol extrem de important în deciziile pe care le ia liderul nord-coreean. Ea este omul lui de încredere.

Se spune că e arhitecta finanțelor familiei, deci știe tot despre mecanismele misterioase prin care regimul face rost de bani de arme nucleare, în pofida sancțiunilor internaționale tot mai dure.

În plus, se ocupă de propagandă, de rețeaua de informatori.

Mike Pence, vicepreședintele SUA: „Nu e doar sora dictatorului, e conducătoarea maşinăriei de propagandă. Să ne amintim că e o familie care a comandat uciderea unui frate cu arme chimice. Lumea a privit îngrozită înregistrările video de pe aeroport. Vorbim despre un regim şi despre o familie care au ordonat ca unchiul lor să fie executat cu focuri de artilerie, în faţa unei mulţimi de 10 mii de oameni”.

Reconcilierea inter coreeană e un scenariu aproape imposibil în acest moment, chiar dacă de la Phenian la Seul vin oferte fără precedent în istorie.

Experți americani și japonezi sunt de părere că este doar o manevră prin care Kim Jong Un vrea să câștige timp și să submineze parteneriatul sud-coreenilor cu Statele Unite.

Lui Kim Jong Un nici nu-i trece prin cap să renunțe la armele nucleare, la testele cu rachete sau la propaganda prin care regimul dinastic se menține la putere, și anume sperietoarea cu Sudul invadator și dușmanul american, care vrea să ocupe peninsula.

Este numită “Olimpiada Împăcării”, dar cel mai probabil e doar un intermezzo dintr-o criză care nu se va rezolva prea curând.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite