LUMEA AZI Reconcilierea coreeană - Kim Jong Un a cucerit Sudul cu un grup de majorete și cu sora sa

Frumusețea este o armă, o știe toată lumea, iar liderul nord-coreean, Kim Jong Un, s-a hotărât să o folosească. A lăsat deoparte, pentru moment, amenințarea nucleară și a trimis la înaintare niște tinere splendide, care i-au cucerit pe sud-coreeni. Majoretele regimului Jong Un au făcut furori la Olimpiada de Iarnă de la PyeongChang. Și toți ochii au fost ațintiți asupra lui Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong Un, prima membră a dinastiei care vizitează Coreea de Sud. Reconciliere? Revenirea la situația de criză de dinainte? Sunt multe scenarii post-olimpiadă. Ne vorbește despre ele Magdalena Moreh.

17 Februarie 2018, 12:11 (actualizat 17 Februarie 2018, 12:26) Știrile TVR |

Dincolo de euforia ziariștilor, seduși de frumoasele din Nord și de gestul lui Kim de a-și trimite sora în Coreea de Sud, în rândul experților domnește scepticismul.

Sub impresia momentului istoric, unii trec cu vederea faptul că sora, Kim Yo Jong, are un rol extrem de important în deciziile pe care le ia liderul nord-coreean. Ea este omul lui de încredere.

Se spune că e arhitecta finanțelor familiei, deci știe tot despre mecanismele misterioase prin care regimul face rost de bani de arme nucleare, în pofida sancțiunilor internaționale tot mai dure.

În plus, se ocupă de propagandă, de rețeaua de informatori.

Mike Pence, vicepreședintele SUA: "Nu e doar sora dictatorului, e conducătoarea maşinăriei de propagandă. Să ne amintim că e o familie care a comandat uciderea unui frate cu arme chimice. Lumea a privit îngrozită înregistrările video de pe aeroport. Vorbim despre un regim şi despre o familie care au ordonat ca unchiul lor să fie executat cu focuri de artilerie, în faţa unei mulţimi de 10 mii de oameni".

Reconcilierea inter coreeană e un scenariu aproape imposibil în acest moment, chiar dacă de la Phenian la Seul vin oferte fără precedent în istorie.

Experți americani și japonezi sunt de părere că este doar o manevră prin care Kim Jong Un vrea să câștige timp și să submineze parteneriatul sud-coreenilor cu Statele Unite.

Lui Kim Jong Un nici nu-i trece prin cap să renunțe la armele nucleare, la testele cu rachete sau la propaganda prin care regimul dinastic se menține la putere, și anume sperietoarea cu Sudul invadator și dușmanul american, care vrea să ocupe peninsula.

Este numită “Olimpiada Împăcării”, dar cel mai probabil e doar un intermezzo dintr-o criză care nu se va rezolva prea curând.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI