LUMEA AZI Peisajul marțian din deșertul iordanian, căutat de turiști

20 mai 2017, 17:31

În sudul Iordaniei, la numai 60 de kilometri de Aqaba, în lumina soarelui subtropical, nisipul şi rocile deşertului creează un peisaj marţian. Cam acelaşi pe care îl regăsim în filmul „The Marţian”, avându-l ca protagonist pe Matt Damon. De fapt este chiar peisajul din „The Marţian”, pentru că multe scene au fost filmate aici. Şi cum Iordania trăieşte din turism, pe Valea Lunii au apărut mai multe construcţii bizare. Sunt destinate turiştilor care vor să trăiască o experienţă unică.

ELAY: „Este foarte frumos aici şi poţi face multe lucruri. Este la fel ca în filmul Marţianul. Cald, dar frumos”.

SANDY: „Am condus prin împrejurimi şi am văzut dune în forme ciudate, multe culori, aşa că aş descrie aventura noastră ca pe o experienţă. O experienţă deloc ieftină, interesantă pentru cei cu dare de mână şi necesară pentru iordanieni”.

EID NAWAFLEH, analist: „Turismul din Iordania a fost afectat serios de situaţia din jurul ţării şi încasările au scăzut cu 40-45 la sută. La începutul anului am constatat o oarecare creştere a turismului în Iordania”.

În partea diametral opusă, în nordul regatului, este una dintre cele mai mari tabere de refugiaţi; Zaatari. Se întinde pe o suprafaţă de 5 kilometri pătraţi. La început au fost doar câteva corturi, acum e un adevărat oraş. Peste o sută de mii de suflete trăiesc aici. Majoritatea sunt sirieni. Moataz are 15 ani. A fost rănit într-un raid aerian.

MOATAZ, refugiat sirian: „Am fost rănit grav la cap. Am avut răni şi la ochi, braţe şi picioare. La început nici nu mă puteam mişca. Acum sunt mai bine”.

Au trecut 5 ani de când ceea ce vedeţi aici ar fi trebuit să fie doar un adăpost temporar. S-au născut aici 5.000 de copii. Pentru ei, Zaatari este acasă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite