LUMEA AZI

LUMEA AZI Peisajul marțian din deșertul iordanian, căutat de turiști

După Turcia, Iordania ocupă locul al doilea la numărul de refugiaţi pe care îi găzduieşte. La o populaţie de aproape 8 milioane de oameni, cât numără Regatul Haşemit, se adaugă peste un milion de oameni disperaţi care au fugit din calea războiului. Au învăţat să spună acasă în locul unde aşteaptă de ani de zile să primească undă verde pentru a merge mai departe, spre Europa. Dar se întâmplă şi invers. Adică occidentali cu dare de seamă vin în deşertul iordanian, să trăiască ceea ce ei numesc "experienta marţiană".

20 Mai 2017, 17:31 (actualizat 20 Mai 2017, 18:39) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Peisaj iordanian"

În sudul Iordaniei, la numai 60 de kilometri de Aqaba, în lumina soarelui subtropical, nisipul şi rocile deşertului creează un peisaj marţian. Cam acelaşi pe care îl regăsim în filmul "The Marţian", avându-l ca protagonist pe Matt Damon. De fapt este chiar peisajul din "The Marţian", pentru că multe scene au fost filmate aici. Şi cum Iordania trăieşte din turism, pe Valea Lunii au apărut mai multe construcţii bizare. Sunt destinate turiştilor care vor să trăiască o experienţă unică.

ELAY: "Este foarte frumos aici şi poţi face multe lucruri. Este la fel ca în filmul Marţianul. Cald, dar frumos".

SANDY: "Am condus prin împrejurimi şi am văzut dune în forme ciudate, multe culori, aşa că aş descrie aventura noastră ca pe o experienţă. O experienţă deloc ieftină, interesantă pentru cei cu dare de mână şi necesară pentru iordanieni".

EID NAWAFLEH, analist: "Turismul din Iordania a fost afectat serios de situaţia din jurul ţării şi încasările au scăzut cu 40-45 la sută. La începutul anului am constatat o oarecare creştere a turismului în Iordania".

În partea diametral opusă, în nordul regatului, este una dintre cele mai mari tabere de refugiaţi; Zaatari. Se întinde pe o suprafaţă de 5 kilometri pătraţi. La început au fost doar câteva corturi, acum e un adevărat oraş. Peste o sută de mii de suflete trăiesc aici. Majoritatea sunt sirieni. Moataz are 15 ani. A fost rănit într-un raid aerian.

MOATAZ, refugiat sirian: "Am fost rănit grav la cap. Am avut răni şi la ochi, braţe şi picioare. La început nici nu mă puteam mişca. Acum sunt mai bine".

Au trecut 5 ani de când ceea ce vedeţi aici ar fi trebuit să fie doar un adăpost temporar. S-au născut aici 5.000 de copii. Pentru ei, Zaatari este acasă.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI