LUMEA AZI Pe ultima sută de metri, Donald Trump a hotărât să reducă semnificativ trupele din Afganistan până la mijlocul lunii ianuarie. O retragere mai modestă se va produce și din Irak

21 noiembrie 2020, 18:12

Pentagonul a anunțat retragerea a 2.000 de militari din Afganistan și a 500 de militari din Irak.

Decizia președintelui Trump vine pe final de mandat și, potrivit consilierului său pe securitate, reprezintă o promisiune pe care a făcut-o americanilor la începutul mandatului.

Noul secretar al Apărării s-a referit la repoziționarea forțelor din cele două țări și la decizia președintelui de a-i aduce acasă „pe bravii soldați”.

CHRISTOPHER MILLER, secretarul american al Apărării: „Până pe 15 ianuarie 2021, dimensiunea efectivelor noastre în Afganistan va fi de 2.500 de militari. În Irak vor fi 2.500 de militari până la aceeaşi dată”.

Pe 20 ianuarie ar urma să-și preia, oficial, mandatul Joe Biden, președintele ales. Secretarul Apărării a declarat că i-a informat pe membrii Congresului și pe aliați despre planurile retragerii din Afganistan și Irak.

CHRISTOPHER MILLER, secretarul american al Apărării: „Am fost împreună, ajustăm împreună şi, la momentul potrivit, vom pleca împreună. Unul din apeluri a fost dat secretarului general al NATO, celălalt preşedintelui Ghani”.

Președintele ales, Joe Biden, s-a întâlnit cu mai mulți consilieri ai săi după anunțul Pentagonului, în condițiile în care nu primește, oficial, informări din partea administrației Trump.

La Bagdad, 4 rachete au căzut în așa-numita zonă verde, unde se află clădiri guvernamentale și ambasade. Una a căzut în apropierea ambasadei SUA. Nu s-au înregistrat victime. Sistemul de apărare antirachetă american s-a declanșat imediat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite