LUMEA AZI Părinți transformați în infractori, copii scoși din sânul familiei din cauza unei greșeli contabile. Coșmarul declanșat de Fiscul olandez

27 martie 2021, 17:16

Janet Ramesar a pierdut aproape totul. Ca mulți alţii.

Sunt furioasă. Nu faci așa ceva în fiecare zi! Aștept să fim ascultați.

Şi Roger Derikx încearcă să îi încurajeze pe ceilalți:Nu ne vom opri. Vrem să reușim. Pentru noi și pentru copiii noștri.

Janet și Roger sunt organizatorii acțiunii. Ei și mii de părinți au ajuns într-o situație financiară critică și au fost umiliți, ajungând în colimatorul Fiscului – autoritate care, după o serie de cazuri de fraudă, a luat măsuri dure contra presupușilor evazioniști și, brusc, și față de ei.

Roger își amintește bine ziua în care un executor judecătoresc a sunat la ușă. Se întâmpla acum 11 ani.

Roger Derikx: – Aveți aici suma pe care trebuie s-o returnați: 35.000 de euro. Aceasta a fost una dintre primele scrisori pe care le-am primit. Ne-am întrebat: ce-i asta? Nu știu dacă dumneavoastră aveți 30 de mii în cont, dar eu n-am!

Reporter: – Vă cereau să achitați suma pe loc?

Roger Derikx: – Da, tipul cu scrisoarea m-a întrebat la ușă – ‘Puteți să plătiți?’.

Bani nu a avut să plătească și a încercat să-și dovedească nevinovăția. Până la urmă, Fiscul i-a acuzat că și-ar fi însușit ilegal alocații în valoare de 60.000 de euro și i-a executat silit fără milă.

Mi-au pus poprire pe salariu: 40% îmi luau în fiecare lună. Ieși cu mașina pe stradă și riști să ți-o confiște. De la un punct încolo, nu mai ai scăpare. Începi să te îndoiești de orice. Am completat greșit formularele de alocații? Lupta pentru bani se duce zi de zi… Cândva, presiunea este atât de mare, încât totul scapă de sub control, povestește Roger.

A fost tratată şi urmărită ca şi cum ar fi fost o infractoare, ceea ce i-a distrus viața lui Janet. Și ea a fost obligată să restituie mii de euro din alocația copilului. Este mamă singură. Ajunsese obligată să trăiască din aproximativ 25 de euro pe săptămână.

Janet Ramesar: Reacția mea a fost să nu mai mănânc nimic ca să am destulă hrană pentru fiul meu. Când am început să mănânc din nou, sistemul digestiv nu mai digera mâncarea. În cele din urmă, acum doi ani, aistența socială mi-a luat copilul pe motiv că nu-l pot întreține. Dar era vina Fiscului. Nimeni n-ar trebui să-și piardă copilul dintr-o greșeală a guvernului.

După o lungă perioadă de depresie, i s-a permis să-și vadă copilul două zile și jumătate pe lună. Acum și-a recăpătat puterea de luptă: „În noiembrie 2019, un grup de părinți s-au dus la Fisc. Au cerut să-și vadă dosarele. Am văzut asta la televizor și am știut că aceasta este și povestea mea”.

După câțiva ani, scandalul a ieșit la lumină.

La solicitarea Deutsche Welle, Ministerul Finanțelor din Olanda a transmis următoarea declarație: Printr-o legislație strictă și campanii antifraudă, mii de familii nevinovate au ajuns în situații dramatice. Lucrul acesta n-ar fi trebuit să se întâmple. Ne cerem scuze.

Guvernul a promis câte 30.000 de euro despăgubiri fiecărei familii afectate. Dar mulți părinți încă nu au văzut niciun ban. Ajunge! O spun oamenii care cer și un răspuns la întrebarea: de ce mai ales familiile cu origini străine au fost acuzate, pe nedrept, de fraudă?

În luna ianuarie, presiunile asupra guvernului au fost atât de mari, încât premierul olandez Mark Rutte și-a înaintat demisia.

A încercat să explice de ce remedierea situației părinților afectați durează atât de mult.

Mark Rutte, premier în exerciţiu: „Mulți au datorii la proprietarii de locuințe sau la întreținere. Dacă le-am da banii de despăgubire, automat banca ar onora cu prioritate aceste datorii. Or, lucrul acesta n-ar însemna un nou început. Dorim să-i despăgubim financiar. Banii le aparțin garantat! Dar vrem să ne asigurăm că într-adevăr au parte de un nou început„.

Mark Rutte a invitat câteva familii la reședința sa. Întâlnirea a durat 6 ore.

Janet a fost printre ultimii oaspeți care au părăsit casa premierului.

Janet Ramesar: „Ne-au ascultat păsul și acum înțeleg situația mult mai bine. Cred că a fost un lucru bun să venim aici„.

Fiul ei și-a putut exprima durerea și frustrarea, iar Janet se bucură că mai sunt programate și alte asemenea întâlniri. „Vrem să putem privi din nou înainte”, spune ea. „Și să fim din nou fericiți”.

Un reportaj preluat de la Deutsche Welle

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite