LUMEA AZI "Omenirea declară război naturii! E sinucidere curată!" - avertisment dur al secretarului general ONU, în discursul despre "Starea Planetei"

Planeta intră în faliment și noi suntem responsabili pentru asta. Cam așa sună, pe scurt, avertismentul lansat de secretarul general ONU în discursul despre Starea Planetei. Antonio Guterres a spus clar și răspicat că, dacă nu facem ceva, cât mai curând natura se va răzbuna.

05 Decembrie 2020, 16:50 Știrile TVR |

ANTONIO GUTERRES, secretar general ONU: "Să recunoaştem, planeta noastră e stricată! Omenirea declară război naturii! E sinucidere curată! Întotdeauna natura răspunde şi o face cu forţă şi furie. Biodiversitatea se prăbuşeşte, deşerturile se extind, oceanele sunt înecate în gunoi şi plastic. În 30 de ani va fi mai mult plastic în oceane decât peşte".

În primele luni ale pandemiei, când planeta a încremenit, cadre cu animale care au circulat prin orașele pustii au făcut înconjurul lumii.

Ce vedeți în materialul video este un pod creat special pentru animale, peste o autostradă din Utah. Urși, porci spinoși, căprioare și alte vietăți folosesc pasarela special amenajată. A fost construită după ani de proteste și presiuni făcute de organizațiile pentru protecția mediului, care nu mai conteneau să numere animalele moarte de pe carosabil.

O colonie de castori din Marea Britanie a fost salvată și eliberată în sălbăticie în ianuarie. Creaturile au construit primul baraj din zona Somerset din ultimii 400 de ani!

Cu alte cuvinte, natura îşi poate reveni spectaculos doar dacă este lăsată să o facă. Omul de acum încolo trebuie să repare, atât cât se mai poate, răul făcut naturii, iar secretarul general al ONU își dorește ca obiectivul principal al organizației pe care o conduce să fie lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pentru asta este nevoie în primul rând de voință politică.

Experții din întreaga lume atrag atenția că nu mai este timp. 2020 a fost al treilea an consecutiv în care s-au înregistrat temperaturi record.

Seceta, incendiile vor continua să devasteze planeta. La fel și inundațiile provocate în cea mai mare parte de defrișările masive. 63% din emisiile poluante sunt produse de 127 de state industrializate, care nu sunt dispuse să facă niciun pas înapoi, iar efectul de seră ucide în fiecare zi.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 21°C 22°C
CRAIOVA 25°C 25°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI