LUMEA AZI O lună de la exploziile din Beirut. Multe ipoteze, nicio concluzie. Fără ajutor internațional, Libanul nu poate supraviețui

6 septembrie 2020, 18:32

Ancheta libanezilor nu a clarificat deocamdată mare lucru. De ce erau în port, încă de acum 7 ani, 2.750 de tone de azotat de amoniu? Ce s-a întâmplat în acele minute dramatice în care portul și mare parte din Beirut au fost aneantizate?

S-a vorbit despre o eventuală anchetă internațională ca variantă mai sigură de aflare a adevărului, dar ideea nu a fost pe placul autorităților și, spun gurile rele, a fost exclusă din start de președintele Libanului, Michel Aoun, aliat al grupării pro-iraniene Hezbollah, care controlează portul și despre care s-a spus că avea acolo un depozit de muniție.

Michel Aoun, preşedintele Libanului: „Am dovezi că nu exista un depozit de muniţie al Hezbollah în portul Beirut, de aceea am eliminat această pistă. În ceea ce priveşte ipoteza unei rachete israeliene, mai mulţi martori afirmă că au văzut avioane deasupra portului cu puţin timp înainte de explozie„.

Libanezii nu pot acuza Israelul, pentru că ar complica și mai mult situația. Cei din Hezbollah se pare că sunt în linia întâi a anchetei, deci nu se vor autoacuza, așa că, cel mai probabil, concluzia va fi neglijență și vor fi sacrificate 25-30 de persoane din conducerea portului.

Pe fondul corupției generalizate și al nemulțumirii populației, tragedia din port a reaprins scânteia revoltelor de stradă.

Guvernul a demisionat, iar la presiunile Franței, noua echipă se va forma rapid.

Emmanuel Macron a fost la Beirut de două ori într-o lună, cu un mesaj ferm și un ultimatum.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Am fost foarte clar. Dacă până în octombrie, liderii libanezi nu fac ce s-au angajat, vom trage concluziile. Dacă nu se face nimic, va trebui să informez comunitatea internaţională că nu vă putem acorda asistenţă„.

Fără ajutor internațional, Libanul nu poate supraviețui. La o primă evaluare, e nevoie de 60 de miliarde de dolari doar pentru reconstrucția portului și a miilor de clădiri distruse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite