LUMEA AZI Lupta aerului - Contracte militare de miliarde, negociate la Salonul aviatic din Singapore

Deşi trăim în lumea atacurilor cibernetice, într-o lume în care din ce în ce mai multe atacuri aeriene se fac cu drone, iar multe din sistemele de apărare sunt de asemenea parţial automatizate, factorul uman este indispensabil. De aceea, cele mai performante avioane de luptă au în continuare... piloţi. Şi cum a demonstrat-o Salonul aviatic din Singapore, economiile puternice investesc zeci de miliarde în asemenea aparate.

17 Februarie 2018, 11:51 (actualizat 17 Februarie 2018, 11:56) |

Forţele ţării gazdă au defilat cu celebrele avioane de luptă F 15 şi F 16, cele din urmă apropiate ca model de cele aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Dar printre cele mai spectaculoase a fost cel al unui Suhoi 30 malaiezian, produs de Rusia.

Avion supermanevrabil, capabil de manevre pe care doar câteva aparate ruseşti le pot executa, Suhoiul 30 este însă un avion de generaţia a patra - adică o concepţie de anii '70, aflat în producţie, cu evoluţii, din anii '90.

Mult mai nou, lansat în 2006, este aparatul multirol american F 35 Lightning 2, care alături de vărul său F 22 este singurul avion de generaţia a cincea operaţional din lume.

"Nu poate fi detectat prin radar, dar ‘vede’ tot ce se întâmplă în spaţiul de luptă", a subliniat Steve Over, director de vânzări la Lockheed Martin.

Adelin Petrişor este printre puţinii jurnalişti români care au ajuns să vadă îndeaproape tehnologia unui asemenea aparat.

În funcţie de versiune, poate depăşi 120 de milioane de dolari. Este viitorul avion multirol al ţărilor puternice NATO şi va fi folosit în diferite variante cel puţin 40 de ani de-acum încolo.

Cu toate evoluţiile inteligenţei artificiale, armatele lumii nu sunt încă pregătite să renunţe la factorul uman.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI