LUMEA AZI Lupta aerului – Contracte militare de miliarde, negociate la Salonul aviatic din Singapore

17 februarie 2018, 11:51

Forţele ţării gazdă au defilat cu celebrele avioane de luptă F 15 şi F 16, cele din urmă apropiate ca model de cele aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Dar printre cele mai spectaculoase a fost cel al unui Suhoi 30 malaiezian, produs de Rusia.

Avion supermanevrabil, capabil de manevre pe care doar câteva aparate ruseşti le pot executa, Suhoiul 30 este însă un avion de generaţia a patra – adică o concepţie de anii ’70, aflat în producţie, cu evoluţii, din anii ’90.

Mult mai nou, lansat în 2006, este aparatul multirol american F 35 Lightning 2, care alături de vărul său F 22 este singurul avion de generaţia a cincea operaţional din lume.

„Nu poate fi detectat prin radar, dar ‘vede’ tot ce se întâmplă în spaţiul de luptă”, a subliniat Steve Over, director de vânzări la Lockheed Martin.

Adelin Petrişor este printre puţinii jurnalişti români care au ajuns să vadă îndeaproape tehnologia unui asemenea aparat.

În funcţie de versiune, poate depăşi 120 de milioane de dolari. Este viitorul avion multirol al ţărilor puternice NATO şi va fi folosit în diferite variante cel puţin 40 de ani de-acum încolo.

Cu toate evoluţiile inteligenţei artificiale, armatele lumii nu sunt încă pregătite să renunţe la factorul uman.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite