LUMEA AZI Granița dintre Arabia Saudită și Irak se redeschide după 30 de ani

21 noiembrie 2020, 18:44

Autoritățile de la Riad au tăiat relațiile diplomatice cu Bagdadul în 1990, după ce fostul dictator Saddam Hussein invadase Kuwaitul.

Chiar dacă Saddam a fost înlăturat de la putere și ulterior ucis, relația Arabiei Saudite cu Irakul nu a fost deloc ușoară. În ultimii 3 ani însă, lucrurile au început să se schimbe, iar acum, premierul irakian este un apropiat al Prințului saudit Mohammed bin Salman.

Relațiile au fost reluate de fapt acum 5 ani, când Arabia Saudită a redeschis, după 25 de ani, ambasada la Bagdad. De fapt, saudiții s-au străduit în tot acest timp să includă Irakul în planul lor de a opri influența regională a Iranului. Pentru Irak, reluarea traficului de frontieră înseamnă beneficii economice.

Cele două state arabe plănuiesc să redeschidă și un al doilea punct de frontieră în regiunea sudică a Irakului. Este o perspectivă pe care facțiunile pro-iraniene din Irak nu o agreează deloc. De altfel, în preajma evenimentului, gruparea Rezistența islamică a avertizat că va urmări îndeaproape întreaga activitate de la graniță, un comunicat pe care șeful executivului de la Bagdad l-a respins vehement, precizând că investițiile saudite nu vor face decât să creeze slujbe într-o țară în care o treime din forța de muncă tânără este șomeră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite