LUMEA AZI Germania la conducerea Consiliului Uniunii Europene, o președinție plină de provocări

Germania a preluat săptămâna aceasta președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în plină pandemie cauzată de coronavirus și într-o perioadă grea din punct de vedere economic pentru blocul comunitar. Angela Merkel, aflată la final de carieră, își joacă locul în cartea de istorie. Va reuși să lase în urmă moștenirea revirimentului economic european? Sau va da greș? Un comentariu de Lucian Pîrvoiu.

04 Iulie 2020, 18:10 (actualizat 04 Iulie 2020, 18:34) Știrile TVR |

Cu un bilanț pozitiv al felului în care a controlat până acum criza sanitară, Germania pare cea mai în măsură să se ridice la importanța momentului și să își manifeste leader-ship-ul.

De altfel, planul uriaș de redresare economică de 750 de miliarde de euro, care să se adauge viitorului buget European, este o creație a Berlinului, sprijinit în acest demers de Paris.

Cuplul franco-german a arătat că există o cale prin care se poate depăși criza, printr-un efort solidar între statele membre.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Astăzi Germania preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă dificilă de şase luni şi evident că preşedinţia noastră va fi marcată de pandemia de coronavirus, de eforturile de a o stopa şi de a gestiona consecinţele acesteia. Trebuie să vă spun că poziţiile statelor membre sunt departe de a fi convergente. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, ne-a invitat la noi negocieri pe 17 iulie.

Misiunea președinției germane se anunță dificilă, pentru că, pe lângă disfuncționalitățile interne, dintre statele membre UE va trebui să gestioneze și provocările unei lumi multipolare, din ce în ce mai complicate, cu o Americă beligerantă, o Chină din ce în ce mai prezentă și o Rusie agresivă.

Angela Merkel, care provine din estul Germaniei, nu s-a ferit niciodată să afirme influența strategică a Rusiei și a militat pentru un dialog constructiv cu Moscova. Nici nu e de mirare, în condițiile în care 40 la sută din gazele consumate în Germania, o piață imensă, sunt rusești.

Dincolo de relațiile internaționale, Germania este așteptată să revitalizeze acordul Schengen, care a fost serios afectat, atât de criza refugiaților din 2015, dar și de cea a coronavirusului, care au dus la instituirea controalelor la frontierele interne și dispariția de facto a spațiului unic de circulație.

De la înălțimea atâtor provocări, cancelarul german Angela Merkel, aflată la final de carieră, nu are decât opțiunea succesului, această președinție fiind ocazia perfectă de a lăsa o moștenire personală înainte de reverența finală și de a reafirma puterea Germaniei în blocul comunitar.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 26°C
IASI 19°C 23°C
CLUJ 20°C 22°C
CONSTANTA 19°C 18°C
CRAIOVA 27°C 24°C
BRASOV 19°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI