LUMEA AZI Germania: Neonaziștii îi amenință pe ziariști. Mărturia unui jurnalist: "Nu vreau ca democraţia, ca societatea în care trăiesc să fie erodate, să alunecăm spre dreapta. Istoria ne-a arătat la ce poate duce asta"

Neonaziştii îi amenință pe jurnaliştii care îi critică. Partidul Național Democrat din Germania a luat în vizor trei reporteri care investighează formațiunile de extremă dreapta şi le-a făcut publice numele. Unul dintre jurnaliştii vizaţi povesteşte.

29 Noiembrie 2019, 18:11 (actualizat 29 Noiembrie 2019, 18:14) |

Andre Aden îşi priveşte fotografiile. Una a fost făcută la o demonstraţie a extremei drepte. Un neonazist se uită direct în obiectiv. Gestul său este limpede. Pentru jurnalişti ca Aden, e ceva obişnuit.

Andre Aden, jurnalist: "Nu există manifestare să nu fim ameninţaţi cu moartea ori cu bătaia, sau să ni se spună că sfera noastră privată va fi ţinta unui atac".

Aden şi colegii săi investighează extremismul de dreapta din Germania. Neonaziştii îl ştiu şi îl urăsc. A primit scrisori de ameninţare acasă, semn că extremiştii îi cunosc adresa.

"M-am mutat de mai multe ori, fiindcă neonaziştii cunoşteau adresa. La diverse demonstraţii, chiar m-au ameninţat că-mi vor face o vizită. Şi dacă ai familie, îi pui şi pe alţii în pericol, nu numai pe tine însuţi", povestește Andre.

Thorsten Heise, vicepreşedinte al formaţiunii NPD, a fost condamnat, între altele, pentru vătămare corporală extrem de gravă şi instigare la ură. Într-un discurs, a pomenit numele lui Andre Aden.

Andre Aden: "Numele noastre au fost făcute publice într-un context marcat de discursuri ostile şi îndemnuri la violenţă . El nu spune: ‘atacaţi-i’, spune: ‘o să am nevoie de şerveţele când i se întâmplă ceva. Nu pot să spun ce păţeşte, dar am nevoie de câteva şerveţele’. Şi extremiştii ştiu ce au de făcut".

Aden se simte abandondat de către autorităţi. El singur răspunde de propria sa securitate.

"Bineînţeles că sunt afectat. Când ai experimentat violenţa, nu te poţi preface că nu s-a întâmplat nimic. Toţi ne-am confruntat cu acte de violenţă şi ameninţări. Strategia mea este să nu mă las intimidat. Nu vreau să-mi fie teamă, aşa că mă duc în continuare la demonstraţiile lor, continui să-mi fac meseria, ca să vadă că nu ne lăsăm intimidaţi", spune Andre.

Aşadar, nici nu se pune problema ca Andre Aden să abandoneze munca de documentare.

"Nu vreau ca democraţia, ca societatea în care trăiesc să fie erodate, să alunecăm spre dreapta.  Istoria ne-a arătat la ce poate duce asta. La fascism şi crime în masă. Sunt derapaje pe care eu, ca jurnalist, vreau să le împiedic. Aceasta este misiunea mea".

O misiune pe care, pe fondul creşterii manifestărilor naţionaliste şi a populismului, Andre Aden o ia mai în serios ca oricând.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI