LUMEA AZI Familii întregi din Algeria și Maroc, separate de relațiile tensionate dintre cele două țări, se întâlnesc la graniță, în fața gardurilor de sârmă ghimpată

4 decembrie 2021, 13:33

Ibrahim s-a născut în Algeria, însă închiderea frontierei l-a prins în Maroc, unde a și rămas. Acum, singura cale de a-și mai vedea familia este un drum pe lângă graniță, de unde se poate vedea la distanță cu cei dragi.

Ibrahim: Ne-am dat întâlnire aici pentru a ne revedea şi a ne transmite salutări.

Mii de familii de cele două părți ale frontierei au rămas separate în 1994, după un atac la un hotel din Marrakesh, în Maroc, pus la cale de teroriști algerieni. Atunci Marocul a introdus vize pentru cetățenii algerieni, iar Algeria a răspuns cu închiderea totală a graniței cu Marocul. Viața și-a urmat cursul cu bucurile și tragediile ei.

Rania: Mama şi tatăl meu au murit şi nu am mai avut niciodată ocazia să-i văd, pentru că graniţele sunt închise.

Fatima: Am fraţii, care au murit toţi, am trei surori din care doar una mai trăieşte. Nepoţii mei, soţia tatălui meu, toţi ai mei sunt dincolo.

La punctul de întâlnire al familiilor separate, Faisal a venit să își vadă vărul, cu care nu s-a întâlnit niciodată în persoană. Își mai stabilesc întâlniri la gardul de sârmă ghimpată din când în când. Ibrahim speră ca la aproape 30 de ani de la incidentele care au dus la închiderea frontierei situația să se schimbe în bine.

Ibrahim: Se poate vedea că suntem fraţi. Guvernele ar trebui să se pună de acord şi să ne lase să ne vedem.

Algeria și Marocul au relații tensionate și se acuză reciproc de diverse acte de terorism, astfel că o detensionare a situației de la frontieră este puțin probabilă în viitorul apropiat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite