LUMEA AZI Expoziția suferinței din Gulag. La Tbilisi au fost expuse obiecte personale ale deținuților

Zilele astea s-au împlinit 100 de ani de la Revoluția bolșevică. În Georgia s-a deschis o expoziție în care îți poți face doar o părere despre lupta pentru supraviețuire dusă zi de zi sub regimul sovietic.

11 Noiembrie 2017, 12:20 (actualizat 11 Noiembrie 2017, 12:24) |

Ochelari, scrisori din închisoare, fotografii îngălbenite de vreme și o păpușă fabricată în unul din lagărele de muncă forțată din Uniunea Sovietică.

Sunt doar câteva din obiectele lăsate în urmă de cei pe care regimul comunist stalinist i-a oprimat, închis, torturat.

Nina Kiguradze este fiica uneia dintre victimele regimului sovietic. Întâlnirea cu tatăl său prin aceste obiecte este extrem de dureroasă.

Expoziția deschisă la Tbilisi se numește "Represiunea sovietică". Este aproape de neconceput prin ce au putut să treacă cei care au fost sub ocupația Armatei Rosii.

Familiile celor care au fost întemnițați, deportați sau executați își riscau viețile doar păstrând obiectele personale ale celor pe care Stalin îi considera dușmanii poporului și ai revoluției.

Din datele ministerului georgian de Interne reiese că, numai într-un singur an, în perioada 1937-1938,  3.600 de oameni au fost executați și mii deportați către destinații necunoscute atunci.

Scriitori, ingineri, oameni de știință, aristocrați erau acuzați că au complotat împotriva regimului sovietic. Erau arestați și executați.

Tatăl Ninei a murit alături de unul dintre cei mai importanți scriitori gruzini, Mikheil Javakhishvili. Nina și-a revăzut mama abia după 8 ani, când a primit permisiunea de a se întoarce în Georgia. Dar opresiunea în această regiune începuse cu mult înainte de masacrul din 1937-1938.

Strabunicul lui Keti Abesadze era militar. În 1924 a fost arestat și executat. Nimeni n-a știut ce s-a întâmplat cu el. Bunicul său a fost arestat în 1937 și trimis în Siberia. S-a întors după 8 ani și i s-a spus să nu scoată o vorbă despre Gulag. Dar el a ținut un jurnal în care a scris tot chinul îndurat. Nepoata lui l-a găsit.

Cei care au organizat expoziția simt că sunt datori față de generațiile viitoare. Ele trebuie să afle ce a însemnat stalinismul - un regim bazat pe crimă și minciună.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI